Oliefesten ebber ud

[caption id="attachment_2466" align="aligncenter" width="620"] Bedre balance mellem udbud og efterspørgsel driver olieprisen i vejret[/caption] I j
17 maj 2016

[caption id="attachment_2466" align="aligncenter" width="620"]Nordsoen olie Bedre balance mellem udbud og efterspørgsel driver olieprisen i vejret[/caption]

I januar i år nåede olieprisen et mangeårigt lavpunkt med en pris på Brent referenceolien på under 30 dollars pr. tønde. Det var en større produktion af olie end efterspørgsel, der siden sommeren 2014, hvor prisen var over 100 dollars, har skubbet olieprisen nedad. Men måske er oliefesten ved at være forbi. I hvert fald ser der nu ud til, at der er bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, og det driver prisen i vejret. Tirsdag morgen nærmer prisen sig 50 dollars, som den ikke har været i nærheden af siden november sidste år.

- Oliemarkedet er gået fra at være tæt på mættet til underskud langt tidligere, end vi forventede, lyder det fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, som tværtimod mener, at globale forstyrrelser i olieudvindingen nu betyder, at der er et underskud af olie på markedet. Olieprisen ligger dermed på sit højeste niveau de sidste seks måneder, og det betyder, at det enorme prisfald, olieprisen har oplevet siden 2014, endegyldigt er slut, lyder det fra Goldman Sachs. Årsagen til olieunderskuddet skal bl.a. findes i de store skovbrande i Canada, som har ramt Fort McMurray, det canadiske hovedcenter for tjæresandsproduktion, og betydet en underproduktion på ca. 1 mio. tønder olie dagligt.

For fiskerne er en fortsat lav oliepris et meget vigtigt element i økonomien, da brændstof udgør en meget væsentlig del af driftsomkostningerne på de fleste fartøjer. I gennemsnit er det omkring 20 procent af de samlede driftsomkostninger.

Flere Nyheder