Olieprisen falder og falder

[caption id="attachment_2466" align="aligncenter" width="620"] Den europæiske referenceolie Brent har definitivt brudt 40$ pr. tønde nedad[/caption]
14 dec 2015

[caption id="attachment_2466" align="aligncenter" width="620"]Nordsoen olie Den europæiske referenceolie Brent har definitivt brudt 40$ pr. tønde nedad[/caption]

Prisfald på olien synes uden ende. Siden sommeren sidste år, hvor olien kostede noget over 100$ pr. tønde, har olieprisen nærmest kun kendt en vej – og det er nedad. Sidste uges markante prisfald er fortsat mandag morgen, hvor en tønde Nordsøolie – referenceolien Brent – koster 37,65 $. Brændstof er en af de tungeste poster i mange fiskeres regnskaber, men det er en post, der bliver lettere og lettere at bære. Det er det nuværende produktionsoverskud, der presser prisen ned. Den gode nyhed for fiskernes brændstofbudget er, at der ikke er udsigt til at det ændrer sig foreløbigt. Iran har fået løst op for deres handelsrestriktioner, og landet har i sinde, at lukke helt op for oliehanerne og pumpe mere olie ud på markedet.
- Der er absolut ikke nogen chance for at Iran vil udskyde planerne om at øge produktionen selv som priserne falder, siger Irans stedfortrædende olieminister Amir Hossein Zamaninia ifølge Bloomberg News. OPEC landene vil for alt i verden forsvare deres markedsandele mod højomkostningsproducenter - primært USA – og det medfører det store produktionsoverskud, som presser prisen.

- Priskrigen vil sandsynligvis trække ud indtil udgangen af næste år. Saudi Arabien vil ikke være i stand til at reducere sin produktion, mens Iran fortsætter med at øge produktionen, siger råvareanalytiker Hong Sung Ki fra Samsung Futures i Seoul til Bloomberg News.

En gennemgang af regnskaber for fiskefartøjer i årene 2009 til 2013 viser, at udgiften til brændstof sammen med lønninger er den største udgiftspost. I gennemsnit udgør brændstofudgiften godt 20 procent af driftsomkostningerne på et fiskefartøj.

Flere Nyheder