Opdrætslaks indeholder færre gifte end vildlaks

Norske forskere har nu fastslået, at der er større mængde miljøgifte og næringsstoffer i de norske, vilde laks end i de laks, der bliver opdrættet i N
27 jun 2017

Norske forskere har nu fastslået, at der er større mængde miljøgifte og næringsstoffer i de norske, vilde laks end i de laks, der bliver opdrættet i Norge. Dermed går den norske undersøgelser imod den opfattelse, der hidtil har været gældende blandt forskere over hele verden.

Forskerne fra NIFES – Nasjonalt Institutt for Ernærnings- og Sjømatforskning – har sammenlignet den samme lakseart; atlantisk laks, og ifølge forskerne viser deres sammenligner, at den vilde laks har et større indhold af bl.a. dioxiner, PCB og forskellige sprøjtemidler samt næringsstoffer som selen, zink og jern.

- Fisken afspejler det, den spiser – både når det gælder miljøgifte og næringsstoffer. Det kan vi kontrollere i opdrætsfisken, men i naturen varierer det, hvad fisken får at æde, siger seniorforsker ved NIFES, Anne-Katrine Lundbye, til forskning.no.

Kan ikke sammenlignes

Tidligere undersøgelser har vist det modsatte – at den vilde laks indeholdt færre miljøgifte og næringsstoffer end den opdrættede laks. Det er særligt en amerikansk undersøgelse fra 2004, der har været toneangivende, men ifølge de norske forskere har den bygget på en helt grundlæggende fej: Den har sammenlignet forskellige arter.

Vildlaksen var den amerikanske undersøgelse en stillehavslaks, mens opdrætslaksen var en atlanterhavslaks. Og det duer simpelthen ikke at lave sammenlignende undersøgelser på to forskellige arter, mener nordmændene.

- Det er som at sammenligne æbler og pærer, siger Anne-Katrine Lundbye og fortsætter:

- Fedtprocenten er jo helt forskellig i de to arter, og i og med at atlanterhavslaksen har mere fedt i sig, vil den have et højere niveau af fedtopløselige organiske miljøgifte end en stillehavslaks, uanset om den er vild eller fra opdræt.

Flere Nyheder