Ornitologer taler skarvens sag

Mens politikere og sportsfiskere vil have gjort noget drastisk ved skarven omkring Skjern Å, hvor den gør voldsomt indhug i de laks, der svømmer ud af
06 May 2015

Mens politikere og sportsfiskere vil have gjort noget drastisk ved skarven omkring Skjern Å, hvor den gør voldsomt indhug i de laks, der svømmer ud af åen. Sportsfiskere vurderer, så gør Dansk Ornitologisk Forening i Vestjylland sig nu til talsmand for, at man ikke uden videre helt fjerner eller på markant vis reducerer bestanden af skarv ved Skjern Å.

Ornitologerne mener, at skarven er udsat for en heksejagt, og at den på uretfærdig vis får skyld for noget, den i hvert fald ikke alene er skyld i.

- Der er ingen, der kigger på garnskader på laksene eller på det ulovlige fiskeri, der også foregår, siger formand Lars Holm Hansen fra Dansk Ornitologisk Forening i Vestjylland.

Han peger bl.a. på, at der er strenge krav til antallet af skarver, og så længe de bliver overholdt er der ingen grund til at reducere yderligere. Og i det hele taget stiller han spørgsmålstegn ved, om hvor mange skarver, der reelt er – og dermed også om antallet giver anledning til de mange klager.

- jeg forstår ikke helt, hvordan man kan vurdere det ved blot at kigge på fuglene. Vi er nødt til at have noget mere konkret at vurdere ud fra, siger han til Viborg Stifts Folkeblad.

Ifølge de lokale sportsfiskere er der omkring 1000 skarver, der er på udkig efter laks i Skjern Å, mens ornitologerne henviser til, at der ifølge NaturErhvervstyrelsen må være 200 skarver, der reproducerer sig selv ved Ringkøbing Fjord.

- Ingen tør jo sige det direkte, men modstanderne vil jo gerne have skarven udryddet helt, siger Lars Holm Hansen ifølge Viborg Stifts Folkeblad.

Læs også "Skarven giver problemer ved Skjern Å".

Flere Nyheder