Rapport bakker fiskernes argumenter op

Garnfiskerne har længe peget på, at de vil give store problemer, hvis den nuværende dispensation til fortsat at kunne bruge blyholdige synkeliner bliv
04 maj 2015

Garnfiskerne har længe peget på, at de vil give store problemer, hvis den nuværende dispensation til fortsat at kunne bruge blyholdige synkeliner bliver inddraget, når den udløber i sommeren 2017. Derfor er der glæde over, at en rapport fra Miljøstyrelsen på alle punkter giver fiskerne medhold i deres anker og klager over kravet om at bruge alternativer til bly i deres fiskeredskaber.

- Rapporten siger jo alt det, som vi har sagt hele tiden, lyder det således fra formanden for Udvalget for Kystnært Fiskeri, Per Skødt Hansen, der både er medlem af bestyrelsen i DFPO og lokalformand i Bønnerup Fiskeriforening – og som selv er aktiv garnfisker.

Han er således fuldstændig enig i de konklusioner, som rapporten når frem til, når det fx handler om stabilitet, sikkerhed og økonomi. Det er argumenter, som han og andre garnfiskere i årevis har ført frem, og han håber nu, at man fra myndighedernes side vil være langt mere lydhøre over for det, når det også kommer fra en uvildig forsker.

- Jeg har også hørt mange sige, at de nye typer redskaber slet ikke er så anvendelige som dem med bly, påpeger Per Skødt Hansen, der mener, at det også er et argument, der skal med i overvejelserne, når man i Miljøstyrelsen og i Miljøministeriet igen skal overveje dispensationsmuligheder.

Generel dispensation

Det eneste han mangler i rapporten fra Miljøstyrelsen er en anbefaling af, at man i stedet for kun at give dispensation til de såkaldte 3’ere og tungere synkeliner – altså synkeliner der vejer 7 kilo pr. 100 meter eller mere – så burde dispensationen gælde for alle typer synkeliner.

Han nævner, at han selv har en del 2,5’ere – her er vægten på 5 kilo pr. 100 meter – og han mener, at de lettere synkeliner skal omfattes af dispensationen, så han og andre undgår at skulle ”op i vægt” – altså skifte til en tungere synkeline.

- Jeg mener, at alle garnfartøjer og alle synkeliner med bly skal have dispensation. Det vil være godt for stabiliteten om sikkerheden, fordi jeg immervæk får færre kilo garn om bord. 3’erne vejer noget mere end 2,5’erne, siger han.

Flere Nyheder