Ringe industrifiskeri i Peru har indflydelse på markedsprisen

[caption id="attachment_15929" align="aligncenter" width="620"] Den danske tobis er i skarp konkurrence med den peruvianske ansjos, når det gælder ver
12 mar 2018

[]

Det peruvianske fiskeri er langt væk for en dansk fisker, men for en dansk industrifisker er det værd at notere sig, at Peru kun magtede af fange 46 procent af den tildelte kvote i slutsæsonen 2017, der blev afsluttet sidst i januar 2018. Således blev der kun fanget 690.000 ud af de 1,49 mio. tons, der var afsat af forvalterne. En regel om, at der ved for mange små fisk – også kaldet juvenile fisk – skal lukkes for fiskeriet, har nemlig i 30 zoner sat en effektiv stopklods i fiskeriet.

Alligevel har det ikke gjort iagttagere af fiskeriet i Peru bekymrede.

”Da sæsonen startede var de voksne fisk ikke til rådighed for fiskeriet. Vi måtte stoppe indtil forholdene gjorde det muligt at fiske igen”, fortæller Elena Conterno, formand for Peru´s Nationale Fiskeriforening, ifølge Seafood Source.
Derfor kom fiskeriet først i gang sidst i december 2017. Og forventninger til den nye sæson er da også opadgående, lyder det ifølge Seafood Source.

Peru er en af de store aktører på verdensmarkedet, og derfor er de også med til at få en stor indflydelse på den pris, mel og olie afsættes til. Perus andel af verdensmarkedet er omkring 16 procent for fiskemel, og det ventes de at holde fast i. Også fordi der er meldinger om, at biomasen af ansjoserne er stabile, og derfor kan der forventes et stort fiskeri i de kommende fiskeperioder, lyder det.

Priserne

Det dårlige fiskeri har dog haft en effekt på prisen, skriver Undercurrent News. Prisen på fiskeolie er således steget til mellem 2.600 og 2.800 dollars pr. ton, svarende til 15.700 kr. til lige knap 17.000 kr. i Peru. Prisen på fiskemel har ligget omkring de 1.900 dollars pr. ton, svarende 11.500 kr.

Ifølge en europæisk kilde, Undercurrent News, har talt med har prisen på olie dog ligget stabilt på omkring de 1.800 til 2.000 dollars pr. ton siden september 2017. Priserne er dog meget afhængige af indholdet af mængden af omega 3, skriver Undercurrent News.

Går op og ned

For Manuel Salazar, direktør for Pesquera Diamante, er oplevelsen af et år med dårligt fiskeri ikke ukendt. Fangsterne af blot 46 procent af kvoten vil få en påvirkning på fabrikkens indtjening, fortæller han til Seafood Source. Fabrikken omsætter årligt for 1,2 mia. danske kroner, og de vil på baggrund af det dårlige fiskeri udsætte nyinvesteringer.

”At vi blot fanger halvdelen af kvoten er en del af vores iboende risiko. Det er noget, der er sket i fortiden, og det vil helt sikkert også ske i fremtiden”, siger Manuel Salazar til Seafood Source, der også peger på, at det perucianske fiskeri både af FAO og mange andre institutter og universiteter er blevet betegnet som forvaltet bæredygtigt.

Flere Nyheder