Rødspætten redder fiskeriet

[caption id="attachment_19237" align="alignright" width="300"] Rødspætten redder fiskeriet for R 41 Polarbjørn og skipper Arne Havstein Falk. Arkivfot
af Claus Kirkegaard
07 dec 2018

[]

Trawleren R 41 Polarbjørn ligger nord for Bornholm og fisker onsdag formiddag, da Fiskeri Tidende får fat i skipper og ejer Arne Havstein Falk til en snak om fiskeriet, og hvordan det går i øjeblikket. Og det er en skipper, der er tilfreds med, at han kan fiske efter rødspætter.

- Jeg ligger og fanger rødspætter her i november og december. Lige nu fisker jeg alene og med kun et trawl og i forhold til, at torskefiskeriet er helt dødt her omkring Bornholm, så må jeg sige, at rødspættefiskeriet har reddet mit fiskeri, siger Arne Havstein Falk.

De fangede rødspætter afleverer skipper urensede til O. V. Jørgensen, som renser dem for et gebyr. Og det er en god ordning, når man er alene om bord og fanger mange rødspætter.

- Det er godt rødspættefiskeri i øjeblikket. Jeg hiver vel mellem et og to tons om dagen, og priserne er fine nok - også for fisken her fra Bornholm, siger skipper.

Lige nu fisker han altså hjemme ved Bornholm, men sådan har det ikke været hele sæsonen.

- Jeg har været i Kattegat efter jomfruhummer i foråret og hen over sommeren. Og det har da været gode priser, som har givet os en årsløn, siger Arne Havstein Falk, som har en makker med om bord i de perioder, hvor han er på jomfruhummerfiskeri.

Resten af året hedder det så fiskeri omkring Bornholm, men det er ikke torsken, der kommer med op i trawlet.

- Der er ingen torsk. Jeg tror ikke engang, at jeg havde 25 kilo torsk hele dagen i går. Sælerne har ødelagt torskefiskeriet, så der bliver ikke noget fiskeri efter nytårstorsk. Det har jeg opgivet, siger Arne Havstein Falk, som kan glæde sig over, at han har masser af rødspættekvoter.

- Jeg har masser af rødspætter i Østersøen. Jeg når ikke at fange min kvote, og det er ikke noget, jeg kan leje ud, for der er stadig mange, der har kvote til overs, lyder det fra Arne Havstein Falk.

Flere Nyheder