Rødspætteomsætning endte på rekordniveau

Rødspætten er historisk set en af de mest økonomisk betydende arter i dansk fiskeri. Også set i lyset af at rødspætter danner et indtægtsgrundlag for
30 jan 2017

Det bedste år
Taler man med rødspættefiskerne selv, har de da også svært ved at skjule, at det var ganske fornøjeligt at være rødspættefisker sidste år.

- Vi må bare sige, at det er det bedste år, vi har haft. Priserne er steget meget. Og det er på de små rødspætter, fortæller skipper Kurt Adsersen, der er en af de store aktører, når det gælder fiskeri efter rødspætter i Nordsøen. Her fisker han rødspætter med fartøjerne RI 427 Mette Helene og RI 527 Vibeke Bram. I et morderne fiskeri er det vigtigt at optimere indtjeningen, ved at styre fiskeriet derhen, hvor man får indtjening i forhold til indsatsen. I nogle år forinden har Kurt Adsersen derfor målrettet fiskeriet efter de store 1er og 2er rødspætter. Da prisen på de mindre 3er og 4er rødspætter var lav, var de simpelthen mere rentabelt at rette indsatsen mod de store rødspætter og undgå de små i fangsten. Sådan var det ikke sidste år.

- Tidligere er vi gået efter de store rødspætter og undgået de steder, hvor der var mange små, da priserne var lave på dem. Med priser på 11 til 12 kroner kiloet, som det har været tilfældet på de små rødspætter sidste år, kan det godt betale sig at fiske efter dem, konstaterer Kurt Adsersen, der også peger på, at de lave brændstofpriser har været medvirkende årsag til, at 2016 har været et rigtig godt år.

De små deltog også i festen
Det er dog ikke kun fiskere med store mængder, der har kunnet glæde sig over rødspættefiskeriet i 2016. Også de mindre fartøjer var inviteret med til festen. Skipper Jens Peter Hjermitslev fisker med den knap 15 meter lange snurrevodskutter HG 35 Vendelbo. Fiskeriet foregår primært i Skagerrak, hvor H 35 Vendelbo har de fleste fiskerettigheder. Sidste år gik fiskeriet efter rødspætterne i Skagerrak i gang i marts – april varede ved året ud. Det er dagture med primært 3er og 4er rødspætter i fangsten.

- Det var helt sikkert et fornuftigt år sidste år på grund af de gode priser. Jeg synes dog ikke, at der har været så mange rødspætter i år, som der plejer. Vi har fisket 133 dage sidste år og har fanget den samme mængde som i 2015, hvor vi kun fiskede i 100 dage. Men priserne har været gode, fortæller Jens Peter Hjermitslev, der vurderer, at MSC- certificeringen på rødspætterne i Skagerrak har været medvirkende årsag til et prisløft på dem.

Optimisme
Både han og Kurt Adsersen er optimistiske, når de ser på det år, vi netop har taget hul på.

- Vi er da lidt optimister. Vi vil gerne fiske de omkring 130 dage, som vi gjorde sidste år. Det er nok for os, siger Jens Peter Hjermitslev, der har to mand med om bord på HG 35 Vendelbo.

I Hvide Sande er der også optimisme at spore.

- Jeg ser absolut fortrøstningsfuldt på 2017. Det er mit bud, at priserne vil holde sig oppe også i år, og selvom brændstofpriserne er steget lidt på det sidste, så tror jeg ikke, vi vil se store stigninger på den front, siger Kurt Adsersen.

 

Flere Nyheder