Russerne sagde ”njet” til forskningsfartøjer

Det nye udbrud af den kolde krig har også påvirket forskerindsatsen, når det gælder fiskebestandene i Barentshavet. Øger russisk militæraktivitet i
28 okt 2016

Det nye udbrud af den kolde krig har også påvirket forskerindsatsen, når det gælder fiskebestandene i Barentshavet.

Øger russisk militæraktivitet i Barentshavet var den direkte årsag til, at de norske havforskere har fået afslag på at sejle ind i Russisk zone på dette års vintertogt og sommertogt samt togter sidste år.

Det kom frem under de norsk-russiske fiskeri forhandlinger i uge 42 i den norske by Moss. Det skriver Fiskeribladet Fiskaren. Forskningstogterne er vigtige for kvotefastsættelserne. Derfor var den norske forhandlingsdelegation forstærket med repræsentanter fra de norske udenrigs- og forsvarsministerier i et forsøg på at bringe forskningsarbejdet i Barentshavet tilbage på sporet. Og det se ud til at være lykkes for nordmændene.

I følge den russiske delegationsleder Ilja Shestakov, blev man enige om en aftale, som sikrer adgang i russisk zone allerede til næste år for norske forskningsfartøjer. Det norske Havforskningsinstitut sender derfor en ny ansøgning om adgang til den russiske zone under togtet i den kommende vinter. Dette togt er det vigtigste enkelttogt, når det gælder kvotefastsættelse på de vigtigste arter i Barentshavet torsk og kuller. De norske myndigheder har allerede fået afslag på en tilsvarende ansøgning, men det var før fiskeriforhandlingerne i Moss.

- Det er vigtigt at norske havforskningsfartøjer kan indsamle fysiske og biologiske data i både norsk og russisk økonomisk sone. Russiske havforskere har tilsvarende behov for dataindsamling i begge landes økonomiske soner. Signalerne fra den norsk-russiske fiskerikommission gør os optimistiske i forhold til at få data fremover, siger forskningsdirektør Geir Huse fra Havforskningsinstituttet i en pressemeddelelse.

Flere Nyheder