S45 Sønderstrand fangede "uddød" fisk

[caption id="attachment_15470" align="alignright" width="576"] Nickolaj Kaae fik hænderne fulde, da S 45 Sønderstrand fik en ”uddød” stør i trawlet FO
17 mar 2017

[caption id="attachment_15470" align="alignright" width="576"] Nickolaj Kaae fik hænderne fulde, da S 45 Sønderstrand fik en ”uddød” stør i trawlet FOTO: S 45 Sønderstrand[/caption]

Søndag eftermiddag var S45 Sønderstrand på fiskeri i renden ud for Hirtshals. Målet for fiskeriet var torsk og rødspætter, men det skulle vise sig, at der ikke kun var torsk og rødspætter, der fandt vej ind i trawlet den eftermiddag. S 45 Sønderstrand havde begyndt et træk klokken 12 og omkring klokken 16.30, blev trawlet hevet igen.

- Det var ikke så meget i trawlet, og da vi skulle til sorterede fangsten, dukkede der pludselig en stor fisk op, fortæller Nickolaj Kaae, bedstemand på S 45 Sønderstrand. Nickolaj Kaae og hans to kollegaer om bord på S 45 Sønderstrand spærrede øjnene op, da de så, at fisken i trawlet var en europæisk stør på 120 cm.

- Det var lidt af en oplevelse for ingen af os havde prøvet at få en stør i nettet før, siger Nickolaj Kaae. Støren som vejede 10 – 11 kilo havde ikke lidt overlast ved at komme en tur i trawlet, og var sprællevende, da den kom på dækket.

- Da der ikke var så meget i trawlet, var den ikke blevet mast, og da det var en meget ren fangst, var den helt uden skader, fortæller Nickolaj Kaae. Efter at støren var blevet målt og et par fotos af den var taget, blev den nænsomt genudsat igen. Besætningen på S 45 Sønderstrand gjorde dermed det helt rigtige.

Uddød
Nickolaj Kaae har vist folk Nordsøen Oceanarium billeder af støren, og de har identificeret den til at være en europæisk stør, som faktisk tidligere har været erklæret uddød i en række lande, herunder Danmark. Den er totalfredet, og skal genudsættes, hvis den fanges. Støren var ikke mærket, men den er formentlig kommet langt hjemmefra, da det højst sandsynligt er en tysk stør. I Tyskland har man tidligere udsat en hel del i flodmundinger for at genetablere en bestand af den europæiske stør.

I de senere år er det enkelte gange sket, at en stør er havnet i en fiskers net. Men det er forsat sjældent, at det sker. Det er to år siden, at der sidst der blev fanget en i Skagerrak. Den var dog ikke af samme kaliber, som den stør S 45 Sønderstrand fangede, da den kun vejede 4 kilo.

I forbindelse med at den stør blev fanget, opfordrede Nordsøen Oceanarium, hvor man har en særlig tilladelse til at holde enkelte tidligere fangede eksemplarer, til at man inden genudsætning måler fisken, notere sig fangstpositionen og aflæser et eventuelt mærkes kode på tre til fire cifre. Oplysningerne gives til Nordsøen Oceanarium, der på den måde får værdifuld viden om størens færden.

Og hvem ved, måske kan det om 15 – 20 år være tilladt at fange en stør i Skagerrak.

 

 

Flere Nyheder