Så er der penge til den bedste udsmidsidé

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen udlodder nu én millioner kroner til en idékonkurrence i dansk fiskeri. Gevinsten skal gå til den, der ko
19 maj 2017

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen udlodder nu én millioner kroner til en idékonkurrence i dansk fiskeri. Gevinsten skal gå til den, der kommer med den bedste idé til få nytte ud af de fisk, der er under mindstemål, men skal i land som følge forbuddet mod udsmid. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.

Der er allerede indført forbud mod udsmid - eller landingspligt som det også kaldes - i flere fiskerier og farvande, og det giver problemer, når fiskerne får fisk op, der er under mindstemål. De må ikke sælges til konsum, og derfor ryger de ofte i fiskemel. Det vil ministeren have en løsning på.

- Alt for meget god fisk ender som forholdvis billigere produkter, fordi det er ikke muligt at udnytte fisken bedre. Jeg vil gerne udskrive en konkurrence om at nyttiggøre disse fisk yderligere, siger Esben Lunde Larsen.

Han understreger, at det ikke handler om at udnytte undermålsfisk til konsum, da det ikke er tilladt i følge EU, men at finde andre måder at udnytte fisken.

- Det kan være, at kosmetikindustrien, fødevareindustrien  eller nogle tredje kan få gavn af disse fisk. Jeg er sikker på, at der er et potentiale til at få mere ud af discardfisken, end vi gør i dag, siger Esben Lunde Larsen.

Præmien er 1 million kroner, som skal bruges på realisering af ideen, og alle med gode ideer kan deltage. Eneste krav er, at vinderideen efterfølgende føres ud livet. Pengene kommer fra Miljø- og Fødevareministeriets egne midler til forskning, og konkurrencen forventes at blive udskrevet formelt til sommer.

Flere Nyheder