Så meget som muligt af dansk fiskeri skal være bæredygtighedscertificeret

Danmarks Fiskeriforening PO har i de seneste 10 år gjort en kolossal indsats for, at få så meget som muligt af dansk fiskeri bæredygtighedscertificere
13 jun 2018

Danmarks Fiskeriforening PO har i de seneste 10 år gjort en kolossal indsats for, at få så meget som muligt af dansk fiskeri bæredygtighedscertificeret. Og indsatsen har båret frugt – i dag er 90 pct. af danske fiskeres fangster certificeret med MSC-mærket – hvilket gør danske fiskere til verdensmestre: Ingen andre lande i verden har så stor en andel af deres fiskeri MSC-mærket.

- Vi arbejder på, at alt dansk fiskeri kan blive MSC-mærket, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO).

Det betyder blandt andet, at DFPO i gennem længere tid har samarbejdet konstruktivt med Danmarks Pelagiske PO om certificering af vigtige arter. Det er også muligt for fiskere, som ikke er medlem af Danmarks Fiskeriforening, fx. bierhvervsfiskere, at få adgang til Danmarks Fiskeriforenings MSC-certificeringer.

Danmarks Fiskeriforening er derfor undrende over for, at Folketingets partier, som en del af Fiskeripakken taler om, at der i dag skulle være fiskere, som forhindres i at få adgang til MSC-certificering.

- Vi behandler alle konkrete henvendelser seriøst. Vi har ikke MSC-certificering af alle typer af fiskerier og kan ikke hjælpe alle fiskere, men er der nogen fiskere, som i dag har et fiskeri, der kan være omfattet af vores MSC-certificeringer, men som ikke er det, så hjælper vi gerne, siger Svend-Erik Andersen.

- Vi tager også gerne en dialog med ministeren og folketingets partier, hvis der er behov for det, og det kan hjælpe til, at vi kan undgå misforståelser omkring foreningens arbejde med MSC-certificering, siger Svend-Erik Andersen.

Men Danmarks Fiskeriforening opfordrer først og fremmest til, at fiskere, som ønsker adgang MSC-certificeringen retter henvendelse til foreningen.

- Vi vil gerne hjælpe fiskere med MSC-Certificering. Det er naturligvis ikke sådan, at adgang til MSC-certificering er gratis og betingelsesløs. Er man certificeret, så har man et fælles ansvar for MSC-certificeringen og skal være med til at dække de omkostninger, der er forbundet med at få og opretholde certificeringen, siger Svend-Erik Andersen.

[box type="shadow" ]FAKTABOKS MSC

Kort og godt 

MSC står for Marine Stewardship Council og er en uafhængig international mærkningsordning for miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri. Omkring 90 % af dansk fiskeri er MSC-certificeret.  MSC-certificerede fisk bærer det blå MSC-mærke, så de er lette for forbrugeren at kende i supermarkedet. Flere supermarkeder kræver mærket for at komme ind på deres marked.

MSC stiller krav til tre overordnede principper:

  • Bestanden af fisk må ikke være overfisket, og har den været i nærheden heraf, skal den være på vej op
  • Fiskeriet må ikke ugenopretteligt beskadige økosystemet eller havmiljøet
  • Fiskeriet skal forvaltes effektivt, så bæredygtighed og økosystem sikres

Certificeringsprocessen er en åben og grundig proces, der tager 1-2 år.  [/box]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere Nyheder