Sæler åd laks for 30.000 kroner

Det tog kun fire dage for gråsælerne – så havde de ædt for små 30.000 kroner laks fra fisker Henrik Dahl Frithiof fra Svaneke på Bornholm. Det svarer
23 dec 2015

Det tog kun fire dage for gråsælerne – så havde de ædt for små 30.000 kroner laks fra fisker Henrik Dahl Frithiof fra Svaneke på Bornholm. Det svarer til over halvdelen af den fangst, som han havde fanget på fire dages fiskeri for ganske nylig.

- Jeg har været ekstremt hårdt ramt de seneste dage, konstaterer han over for Politiken.

Det er dobbelt ærgerligt, mener han, for de fire dages fiskeri var ganske godt. Der var i hvert fald mange laks, indtil sælerne tog fat og åd løs af det, der skulle have været hans fangst og lune godt i pengepungen her sidst på året.

- Jeg havde lige glædet mig til en god løn. Men ud af 250 laks fik jeg kun de 100 med i land. De står til 200 til 250 kroner stykket, så det er 30.000 kroner, der gik tabt. Der er kun lige til udgifterne, fortæller han i Politiken.

Læs også: Sæler i Østersøen skal reguleres

Og sælerne skjuler sig ikke. Det er ikke kun, når grejet er under vandet, at sælerne tager for sig af de gode, fede laks. De ”jager” dem hele vejen op til kanten af fiskefartøjet, fortæller Henrik Dahl Frithiof til Politiken.

- Nogle af dem napper fisken, mens jeg haler den ind, en meter fra båden. Så bøjer krogen, linen knækker, eller fisken bliver revet over. De vil jo helst bare have leveren og fedtet nede i bugen, som de synes er det bedste, siger han til Politiken.

Læs også: Sæler truer fiskeriet flere steder i landet

Det er i øvrigt ikke kun, når han fisker, at han stifter bekendtskab med nogle af de efterhånden mange, mange tusinde gråsæler, der hærger fiskeriet i Østersøen. Sælerne er nemlig lærenemme, så de ved, hvor de skal finde føde på den nemme måde. Det oplevede Henrik Dahl Frithiof senest, da han drog på fiskeri.

- Jeg prøver at sejle fra dem om morgenen, for hvis de opdager båden, følger de efter. Det gik ikke, jeg så dem hele dagen, beretter han til Politiken.

Flere Nyheder