Sæler og skarv er kystfiskeriets problem

[caption id="attachment_19192" align="alignright" width="200"] Per Skødt Hansen[/caption] Af Per Skødt Hansen, Bønnerup, medlem af udvalget for kys
af Line Dalgaard Jensen
03 dec 2018

[]

Af Per Skødt Hansen, Bønnerup, medlem af udvalget for kystnært fiskeri  

Det er frustrerende at se de fire ordføreres, og to kloge hoveders, svar på tre simple spørgsmål om kystfiskeri i forrige Fiskeri Tidende. Ingen tør sige hvor problemet ligger, nemlig sæler og skarver.

For 20-30 år siden, inden politikerne fremprovokerede den voldsomme fremgang i disse to arter, havde det kystnære fiskeri ikke problemer med at tiltrække unge fiskere. Med en god arbejdsindsats kunne en ung fisker have en årsløn langt over en faglært på land, og selv bestemme hvornår man ville yde indsatsen. Man kunne etablere sig for forholdsvis små penge og evt. arbejde videre.

Men i takt med stigningen i disse bestande blev det vanskeligere og vanskeligere at opretholde en årsløn. Mange af disse unge mennesker måtte derfor forlade erhvervet ikke af lyst men af nød, og der kom kun få ind senere.

Det er jo ikke ”kun” de fisk, de stjæler og ødelægger i garn og bundgarn, de skal jo også have noget at spise der ud over. Skarverne går vel mest efter børnehaven, sælerne tager vel det de kommer forbi. 50 procent af disse fisk ville bevirke at de kystnære fiskere ville få meget travlt.

Flere Nyheder