Satser på at konksneglene kan fanges igen

[caption id="attachment_16660" align="aligncenter" width="620"] H410 Wicki-Alex blev købt i begyndelsen af året, hvor den hed ND 176. Foto: renedandan
03 dec 2017

[]

H 410 Wicki-Alex

Den sidste måneds tid har jagten efter konksneglene været uden gevinst. Men nu er håbet om, at de igen er dukket op og klar til at blive fisket.

- Vi har mellem 1.600 og 1.700 tejner ude efter konksnegle, fortæller skipper Thomas Jensen.

Han forklarer, at det er som om at de igen tager føde til sig, og derved er det nemmere at få dem til at gå i tejnerne. Tejnerne står mellem 3 og 4 dage, de kan dog også hives efter to dage, men det bedste resultat er 3-4 dage, lyder det.

- Vi hiver omkring 800 tejnerne om dagen, siger skipperen og fortæller, at de tages op, tømmes for snegle og resterne af maddingen, hvorefter sneglene pakkes i sække. Tejnerne kan derefter sættes ud igen.

- Når vi har hevet en række svinger vi omkring og sætter dem ud igen. Det er et meget simpelt fiskeri. Vi bruger en tejnehaler til at hive, forklarer Thomas Jensen.

Fangsten er meget svingende. Onsdag, hvor Fiskeri Tidende talte med skipperen, var der spande med 4 og 5 kilo, men der er også tjener med et halvt kilo.

- Man skal gerne kunne holde to kilo til en tejne for at der er økonomi i det, siger han.

De kan dog også være så fyldte, så konksneglene er svære at ryste ud.

- Det er bare et stykke tid siden, vi har set det, siger Thomas Jensen med et smil på læben.

Det er vejret, der er afgørende for fiskeriet og tiden for at hale tejnerne. De er tre mand ombord, én i styrhuset og to på dækket.

Fiskeriet efter konksnegle blev påbegyndt sidste år med et andet fartøj. Siden da er fartøjet blevet udskiftet med et større, der blev taget i brug i februar i år.

- Man kan sagtens fiske konksnegle hele året, men der er selvfølgelig perioder hvor det er bedre end andre, siger Thomas Jensen.

Sommeren blev dog brugt på fiskeri efter tunger, og derfor er det først nu konk.-fiskeriet er i gang igen.

Konksneglene landes i Hundested, sendes derfra med den lokale eksportør O.V. Jørgensen til Grenå, hvorefter de ender på et frysehus i Skagen.

- Så kommer de videre til England og så til østen, så det er en længerevarende proces. Men vi losser dem blot inde på kajen, siger Thomas Jensen.

Skrevet af René Dandanell

Flere Nyheder