SF´er: 158 fartøjer ligner et monopol

    [caption id="attachment_11303" align="aligncenter" width="620"] Lisbeth Bech Poulsen, folketingsmedlem for SF under samrådet.[/cap
22 Oct 2015

 

 

[caption id="attachment_11303" align="aligncenter" width="620"]Lisbeth Bech Poulsen, folketingsmedlem for SF under samrådet. Lisbeth Bech Poulsen, folketingsmedlem for SF under samrådet.[/caption]

- Vi har fået nærmest monopollignende tilstande i dansk fiskeri, postulerede Lisbeth Bech Poulsen, folketingsmedlem for SF, da hun begrundede hvorfor, hun – sammen med Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten – havde kaldt Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen i samråd onsdag.

SF-politkeren havde medbragt nogle tal, som Miljø- og Fødevareministeren ikke kunne nikke genkendende til.

- 158 fartøjer, de lander 90 procent af den danske kvote. Det er da normalt det man vil kalde noget nær monopollignende tilstande, sagde Lisbeth Bech Poulsen.

Ministeren sagde under samrådet, at det ikke var nogle tal, som hun genkendte, men at hun gerne ville bede nogle af sine folk kigge på tallene for at se om de passede.

Debatten om kvotekoncentration førte også til en diskussion om arbejdspladser i udkantsdanmark. Og Lisbeth Bech Poulsen rettede en kritik af det nuværende system og postulerede, at systemet med individuelle kvoter har ført til kvotekoncentration, hvor der er blevet færre af de små og flere af de store.

- Vi har et system, der er indrettet for de meget store, konstaterede hun og stillede spørgsmålet, om systemet er indrettet godt nok.

- Er det virkelig det system, som vi ønsker, hvis vi vil bibeholde fiskeriet i Danmark, hvor det er muligt også for unge fiskere at komme ind og blive herre i egen båd?

Hun nævnte også ”udkantsdanmark” eller landdistrikterne som værende i fare.

- Vores bekymring er, at det fiskeri og den tradition som vi kender, som udfolder sig mange af de steder, hvor jeg selv er fra, hvor ministeren er fra, mange af de her landdisktrikter, som vi og som Regeringen siger vi skal holde hånden under. De her områder er ved at svinde ind og dø, fordi der ikke er grobund for fiskeri, pointerede Lisbeth Bech Poulsen.

Også Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten kom ind på at beskæftigelsen er raslet ned de seneste år i de områder, hvor der har været fiskeri. Hun nævnte er par eksempler:

- Der er sket en affolkning af kystbyerne, blandt andet Esbjerg har stort set ikke noget fiskeri tilbage og ligger øde hen. Lemvig har lige solgt sin sidste kutter. På Lolland, Falster og Bornholm, der havde man tidligere et erhvervsfiskeri. Det havde man faktisk i 2005, da man valgte at lave den her aftale. Det har man ikke længere, postulerede Maria Reumert Gjerding.

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen anerkendte, at der var sket en nedgang. Siden 2003 er 31 procent af fartøjerne stoppet med fiskeri, hvis man kigger frem til udgangen af 2014. Men det var netop også et af målene med den ny regulering, lød det fra ministeren, der fremhævede, at hele manøvren tilbage i tiden skulle sikre økonomien for dansk fiskeri.

 

Flere Nyheder