Sjælden gæst i dansk farvand er dukket op

[caption id="attachment_19075" align="aligncenter" width="620"] Blåkæft på 9,5 cm fra den svenske del af Kattegat, 13. november 2017. Foto: Henrik Car
af Line Dalgaard Jensen
20 nov 2018

[]

Den er rød og i familie med rødfisken, men kigger man godt efter dybt inde i munden, så er fisken blå. Der er tale om den sjældne fisk, Blåkæften, der i hvert fald i dansk farvand hører til som en sjælden gæst. Nu er den dukket op i Skagerrak under fiskeri med S84 Ida-Katrine, der har leveret nogle eksemplarer til Naturhistorisk Museum, der står bag Fiskeatlas.

- Det er en af dem, man regner med er meget sjældne. Det er en dybvandsfisk, forklarer Henrik Carl, der er projektleder for Fiskeatlas.

Indtil videre er det kun S 84, der har fanget fisken. Måske har andre også stødt på den uden rigtig at være klar over, at det er en sjælden fisk. Derfor efterlyser Henrik Carl også flere af sin slags. For selvom den i sit ydre ligner en rød fisk, så er det en Blåkæft. Det ses som beskrevet i form af den blå farve i munden.

- Den har en blåsort mundhule, siger han, og tit er de mere spættede i farven end rødfisken normalt er.

Den er observeret i dansk farvand i midten af 1900-tallet. Siden har været nogle fangster i 90'erne, og i år er den så igen dukket op. Jess Wittus Hansen, skipper på Ida-Katrine, har fanget mellem 50 og 100 styk i løbet af sæsonen i år.

Flere Nyheder