Skibsforsikringen Frederikshavn fejrer 150 år

[caption id="attachment_17351" align="alignright" width="243"] Det hele begyndte med 14 fiskekvasere... Foto: Skibsforsikringen Frederikshavn.[/captio
af Line Dalgaard Jensen
12 apr 2018

[]

Fra 14 kvaseskippere til 334 policer -  mens andre skibsforsikringer fusionerer eller lukker, fejrer Skibsforsikringen Frederikshavn i år 150 års jubilæum.

De kan se tilbage på opture og nedture, store forandringer og deres vigtigste fokus: Fiskeren.

- De færreste ønsker at få brug for os, men når uheldet er ude, er vi der for fiskerne. Dét har vi været i 150 år, siger Christian Juul Thaarup, der er direktør hos Skibsforsikringen Frederikshavn.

Fiskeren er i foreningens natur
Fiskerne ejer forsikringen, og hele ideen stammer fra fiskerne.

I 1868 gik 14 kvaseskippere, som sejlede rødspætter fra Frederikshavn til København og Oslo, sammen. De lange ture var farlige og ulykker kunne få store konsekvenser for den enkelte fiskers liv, økonomi og familie.

Derfor stiftede de ”Skibsforsikringsforening for Frederikshavn Tolddistrikt til Indbyrdes Forsikring af Fiskekvaser”.

Medlemmer kræver udvikling
Gennem årene er fartøjerne blevet dyre, udstyret mere avanceret, og kravene til forsikringerne har ændret sig.

For eksempel i 1898, hvor en skipper ønskede at prøve sig med en motor. Direktionen ønskede ikke at forsikre de nye dyre og ukendte kræfter, og måtte trække sig, da medlemmer krævede det.

De blev genindsat efter et halvt år, og nu klar til at følge med tiden og medlemmerne, som blev flere og flere.

Geografisk ekspansion
Foreningen har aldrig været bange for at udvide horisonterne.

Allerede i 1919 fik frederikshavnerne selskab af fiskere fra Hirtshals Havn, da Hjørring Amt blev inviteret ind. I alt 177 fartøjer var året efter forsikret, og herfra gik det stærkt frem til 1966, hvor 446 var med.

Også Skibsforsikringen Frederikshavns medlemstal dykker, og svingende konjunkturer i fiskeriet kan aflæses direkte i driften, men de formår fortsat at tilpasse sig og lokke nye til – som da den lokale skibsforsikring i Lemvig lukker omkring år 2009-2010. I dag har de 334 policer.

[]

Fiskerne afgør fremtiden
Skibsforsikringen Frederikshavn har selv tidligere været involveret i fusionsplaner med Danske Fiskeres Forsikring, uden at det blev en realitet.

Om det sker i fremtiden, er helt op til fiskerne

- Overlevelse i sig selv har aldrig været Skibsforsikringen Frederikshavns mål, men derimod at tilbyde fiskerne en tidssvarende, god og attraktiv forsikringsdækning til konkurrencedygtige priser, siger direktør Christian Juul Thaarup:

- Så længe de synes, at vi er den rette løsning, og foreningen er økonomisk bæredygtig, er vi her.

 

Flere Nyheder