Søhest fra de varme lande fundet ved Kalundborg

Der er blevet fundet en søhest i Kalundborg Fjord. Det sensationelle fund er blevet rapporteret til Fiskeatlasset ved Statens Naturhistoriske Museum,
10 nov 2017

Der er blevet fundet en søhest i Kalundborg Fjord. Det sensationelle fund er blevet rapporteret til Fiskeatlasset ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Det var en lokal mand fra Kalundborg, David Jensen, der var på udkig efter rav, der fandt den døde søhest. Han tog den med hjem og indleverede den på Zoologisk Museum, som er en del af Statens Naturhistoriske Museum.

- Det er den første dokumenterede søhest fra danske farvande over 50 år, så der er virkelig tale om en sjælden gæst, siger Peter Rask Møller, der er kurator for fiskesamlingen på Statens Naturhistoriske Museum.

I mere end 10 år har han sammen med DTU Aqua arbejdet på en kortlægning af de danske fisks udbredelse i projektet, Fiskeatlasset. Peter Rask Møller fortæller, at de havde håbet, at den ville dukke op.

- Den har nemlig bredt sig nordpå i Den Engelske Kanal, som er dens nærmeste rigtige levested, tilføjer Peter Rask Møller.

[caption id="attachment_16574" align="aligncenter" width="620"] Søhest på 5,7 cm (fra nakke til nedre hale snoning) fundet ved Kalundborg den 2. november 2017. Foto: Henrik Carl.[/caption]

Ikke første gang

Der findes to arter af søheste i Nordvesteuropa og begge er med sikkerhed fundet en enkelt gang tidligere i danske farvande. En kortsnudet søhest (Hippocampus hippocampus) blev fundet levende i Svendborgsund i 1952, mens en almindelig søhest (Hippocampus guttulatus) blev fanget ved Faaborg i 1964. Begge disse er gemt på museet Naturama i Svendborg.

I forbindelse med Fiskeatlassets kortlægning er der indrapporteret yderligere fire observationer af søheste, men ingen af disse er dokumenterede med fotos eller lignende, og det vides ikke, hvilke af arterne der var tale om. Den nye søhest fra Kalundborg er en kortsnudet søhest.

- Det er muligt, at den har opholdt sig i vore farvande hele sommeren, men er bukket for kulden og er blevet skyllet i land af stormen Ingolf, siger Henrik Carl, der er leder af Atlasprojektet.

Hvis man fanger en levende søhest, skal den genudsættes, da søheste er omfattet af CITES-reglerne for truede arter, men man må meget gerne tage et foto med mobilen først – og sende det til Fiskeatlasset på e-mail: fiskeatlas@snm.ku.dk.

 

 

//Faktaboks//

Om fiskeatlasset

Udbredelsen af de danske fisk er siden 2006 blevet kortlagt af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum og DTU Aqua i forbindelse med det såkaldte Fiskeatlas (fiskeatlas.ku.dk). Forskerne følger nøje udbredelsen af de enkelte arter, blandt andet ved hjælp af indberetninger fra befolkningen.

I 2012 udkom den foreløbige kulmination af kortlægningen af ferskvandsfiskene – en 700 sider stor bog med titlen ”Atlas over danske ferskvandsfisk”.

For tiden arbejdes på ”Atlas over danske saltvandsfisk”, der bliver et endnu større værk i to bind. Her vil søhestene få en grundig omtale

 

Flere Nyheder