Sortmundet kutling breder sig i Østersø-regionen

  [caption id="attachment_9909" align="aligncenter" width="620"] Den sortmundede kutling spreder sig i hele Østersøen.[/caption] Det er ikk
13 Jan 2016

 

[caption id="attachment_9909" align="aligncenter" width="620"]Sortmundet kutling Den sortmundede kutling spreder sig i hele Østersøen.[/caption]

Det er ikke kun i Smålandsfarvandet i Danmark, at den sortmundede kutling breder sig. Det fortæller den svenske forsker Magnus Thorlacius fra Umeåa Universitet til Sveriges Radio.

Han lagde i december sin afhandling om den sortmundede kutlings udbredelse frem i offentligheden, og den viser, at den spreder sig fra et område til et andet, når der bliver for mange individer.

- Det drejer sig om tre til fem år, inden den begynder at sprede sig i store mængde. Så noget må gøres indenfor tre år, siger Magnus Thorlacius.

Den sortmundede kutling stammer fra Sortehavet, og den menes bragt til Østersøen med ballastvand. Første gang den blev observeret var i 1990 i Polen,og i 2010 dukkede den op i Visby havn i Sverige. Siden er den konstateret i flere andre havne, og den spredes blandt andet fortsat med ballastvand, ligesom larverne om natten drager ud på dybere vand for at æde plankton, og så risikerer de at blive spredt med vandstrømme, forklarer den svenske forsker.

Magnus Thorlacius vurderer, at det er umuligt at stoppe den sortmundede kutling fra at sprede sig i Østersø-regionen.

- Men gennem et intensitvt fiskeri kan man forsinke spredningen, lød det fra ham i Sveriges Radio.

Se den svenske artikel og hør indslaget på Sveriges Radio her

DTA Aqua, Danmarks Fiskeriforening PO og Gemba Seafood har iøvrigt netop fået støtte til et GUDP-projekt i Danmark, der skal skabe grundlag for et fiskeri på arten.

 

 

 

Flere Nyheder