Spøgelsesgarn og marint affald til debat 

DTU Aqua er medarrangør, når projektet Clean Nordic Oceans afholder sin første workshop i København. Projektet, som er støttet af Nordisk Ministerråd,
27 jul 2017

DTU Aqua er medarrangør, når projektet Clean Nordic Oceans afholder sin første workshop i København. Projektet, som er støttet af Nordisk Ministerråd, skal skabe et netværk mellem de nordiske lande, hvor de involverede kan dele viden og erfaringer med det formål at mindske konsekvenserne af tabte fiskeredskaber og andet affald i havene. 

Workshoppen, som afholdes den 16. august mellem 10 og 18, vil belyse problemets omfang og se på muligheder for at reducere det. Den er åben for alle, og det er gratis at deltage. Nordens Hus i København lægger lokaler til. 

På programmet er oplæg og diskussioner om, hvor stort problemet med spøgelsesnet er, hvordan man kan forebygge tab af fiskeredskaber og fiske allerede tabte redskaber op, samt hvordan man kan håndtere og genbruge redskaber, som hentes op af havet. 

[button color="blue" size="small" link="https://app.easyquest.com/no/Page/34ee4c76-b86b-4110-aeeb-520ee6af684f/first/4f7e16ca-1093-45e9-a00e-99f1ff607f9b" target="blank" ]TILMELDING[/button]

Fisker videre
Spøgelsesnet er fiskeredskaber, som erhvervsfiskere eller fritids- og lystfiskere har mistet på havet eller ved kysten, fx på grund af dårligt vejr eller fordi fiskeredskabet hænger fast i bunden eller på et vrag. De mistede redskaber flyder rundt i havet eller sætter sig fast og kan fortsætte med at fange både bunddyr, fisk, fugle og pattedyr. Desuden bidrager redskaberne til plastforureningen af havet og nedbrydes med tiden til mikroplast.

På globalt plan anslår man, at 10 % af plastforureningen i havet stammer fra fiskeredskaber, og i Norge, Sverige og USA har man fundet spøgelsesnet fyldt med tonsvis af rådne fisk. Der findes ikke samlede oplysninger om problemets omfang i Danmark, men DTU Aqua er i gang med at undersøge det og skal i august gennemsejle udvalgte havområder for at vurdere omfanget af spøgelsesnet der. 

[toggle title="FAKTA" state="close" ]Projektet Clean Nordic Oceans er et tre-årigt projekt (2017-2019) finansieret af Nordisk Ministerråd. Fiskeridirektoratet i Norge leder projektet. Fra Danmark deltager DTU Aqua, mens Sverige repræsenteres af Havs- og vattenmyndigheten. Planen er at involvere både Grønland, Færøerne og Island i projektet. [/toggle]

 

 

 

 

 

Flere Nyheder