Stillehavsøsters truer andre skaldyr

Stillehavsøster – eller Gigasøsters som den også kaldes – breder sig stadigt mere i de danske farvande, og den truer dermed at fortrænge både den euro
17 feb 2016

Stillehavsøster – eller Gigasøsters som den også kaldes – breder sig stadigt mere i de danske farvande, og den truer dermed at fortrænge både den europæiske østers og blåmuslinger fra de danske kyster.

I Vadehavet har man allerede oplevet, hvordan den har overtaget banker fra blåmuslinger, og nu ser det ud til, at turen er kommet til såvel europæisk østers som blåmuslinger i Limfjorden. For nylig på generalforsamlingen i Centralforeningen Limfjorden blev det taget op af fiskerne, og nu er eksperter også med i koret af advarende røster.

- Jeg frygter for, at blåmuslinger og den europæiske østers bliver udkonkurreret. Det tager nogle år endnu, men de breder sig hurtigt, og det vil være en katastrofe for erhvervet her i Limfjorden, siger lederen af Dansk Skaldyrcenter, Jens Kjerulf Petersen, til Jyllands-Posten.

DTU Aqua udgav sidste år rapporten ”Pleje af østersbestanden i Limfjorden” og her fremgår det, at forskere på lavt vand i Harre Vig i Limfjorden har konstateret, at 8 ud af 10 indsamlede østers ikke var europæiske østers, men derimod Stillehavsøsters. Andre steder – fx i Lemvig – var andelen knap så markant, men dog alligevel på 30 procent.

Det har fået direktøren for Dansk Skaldyrcenter, Jens Kjerulf Petersen, til at tænke utraditionelt. For han vil søge private fonde og donorer om midler til at støtte op om et projekt, der skal få den frygtede Stillehavsøsters ud af Limfjorden igen.

- Hos de statslige myndigheder er der ingen interesse for at gøre noget ved det. Men hvis vi får penge til det, vil vi lave et forsøg, hvor vi mobiliserer skoler, dykkerklubber, spejdere og almindelige borgere i forsøget på at fjerne så mange østers, som vi kan, fortæller han til Jyllands-Posten.

Flere Nyheder