Stor nedgang i mængden af vildt fanget fisk viser ny OECD-oversigt

En ny rapport fra OECD viser, at fangsterne af fisk – fanget i havet – siden 1980´erne er faldet med 40 procent i mængde. En del af forklaringen er et
05 dec 2017

En ny rapport fra OECD viser, at fangsterne af fisk – fanget i havet – siden 1980´erne er faldet med 40 procent i mængde. En del af forklaringen er et fald i bestandene, men også at forvaltningerne rundt om i verden har øget fokus på bæredygtigt fiskeri, og dermed sat begrænsninger på mængden af fisk, der bliver fanget.

Der er tale om en rapport fra verdensorganisationen OECD, og den beskæftiger sig med de 26 medlemmer af OECD´s fiskeri plus flere store lande. De udgør dog over halvdelen af verdens fiskeri.

I rapporten ses også, at produktionen af fisk fra dambrug, altså akvakulturen, siden 2011 er steget med 2,1 procent i mængde. Værdien er dog øget med seks procent, da der opdrættes flere højværdifisk i dag.

Ifølge rapporten kan producenterne indenfor akvakultur se frem til en stigning i væksten, mens fisk – fanget i havet – i bedste fald kan se frem til en ganske lille fremgang, lyder det.

- Vores arbejde bekræfter den større vigtighed af en produktion af akvakultur, forklarer Ken Ash, direktør for Handel og Landbrug i OECD, der også spår at tendensen vil stige med en større produktion af opdrættede fisk til følge.

Rapporten viser også, at 61 procent af verdens fiskebestande, svarende til 1.182 bestande, lever op til de krav, der er sat omkring fiskeriet. Mange af landene, der er vurderet i rapporten, har således programmer og politikker for administration af både fiskerettigheder og fiskekvoter.

Der er dog ifølge rapporten stadig en andel af bestande, hvor der ingen vurdering er for bestandens størrelse., lyder det fra OECD.

Oversigten viser også, at de 26 OECD-lande sammen med Colombia, Costa Rica, Indonesien, Argentina og Taiwan skabte en værdi på 13 mia. US dollars, svarende til 81,5 mia. danske kroner i 2015. De syv af milliarderne står OECD-landene for. Den største fiskerination i verden er fortsat Kina, hvis fiskeri havde en værdi på 35,75 mia. danske kroner i 2015.

 

[box type="shadow" ]Om oversigten

”The OECD Review of Fisheries 2017” dækker over de 26 OECD-lande, der er medlem, samt lande Argentina, Folkerepublikken Kina, Colombia, Indonesien, Litauen, Taiwan og Thailand. Til sammen står de for omkring halvdelen af verdens fangster af fisk i verdenshavene og de står samtidig for en majoritetsandel af akvakulturen.[/box]

Flere Nyheder