Stor og sjælden haj fanget tæt på vestkysten

[caption id="attachment_18013" align="alignnone" width="620"] Fisker Bo Nielsen fik en uventet fangst, da han trawlede efter brislinger; en 300 kg sto
af Line Dalgaard Jensen
04 jul 2018

[]

Fisker Bo Nielsen fik sig lidt af en overraskelse, da han var på havet for at fange brisling få sømil fra Hvide Sande. En stor rævehaj, som er yderst sjælden, var endt i hans trawl.

- Den vejede 300 kg og var over fire meter lang, fortæller fiskeren, der fik bukseret det store dyr ombord.

Rævehajen er fredet og sjælden i danske farvande. Den kan blive op til seks meter lang og veje 500 kg. Den har en meget karakteristisk lang hale, som den bruger som en pisk. På den måde lammer og dræber den stimefisk, som den lever af:

- Rævehajen er ikke som sådan farlig for mennesker, medmindre man kommer tæt på halen og bliver ramt. Så kan man få alvorlige skader, forklarer Henrik S. Lund, der er biolog ved Danmarks Fiskeriforening PO:

- Det er en meget usædvanlig fangst så tæt på kysten. Den er fredet og sjælden, og derfor har vi efterfølgende taget kontakt til Fiskeatlasset på Københavns Universitet.

Rævehajen var desværre død, men på det natuhistoriske museum kan den gøre gavn, i det den bliver konserveret, så den kan bruges til bl.a. forskning.

I 2009 blev der også utilsigtet fanget rævehajer ved Hvide Sande. Dog var de ikke nær så store.

Flere Nyheder