Storbritanniens regering jagter en god fælles fiskeriaftale

Der er kritik af den britiske regerings plan for vejen ud af EU, Brexit. Ihvertfald når det handler om fiskeriområdet, der i regeringens "White Paper"
15 feb 2017

Der er kritik af den britiske regerings plan for vejen ud af EU, Brexit. Ihvertfald når det handler om fiskeriområdet, der i regeringens "White Paper" blev nævnt som et af de områder, der skal forhandles om.

I oplægget lægges der op til en blød udvej, hvor en aftale mellem Storbritannien og EU giver muligheder for at fortsætte fiskeriet i britisk farvand.

”I betragtning af den store afhængighed af britisk farvand, som EU´s fiskeindustri har, og vigtigheden af EU-farvand for britiske fartøjer, så er det i begges interesse at opnå en gensidig fordelagtig aftale”, står der således i dokumentet.

Den formulering har bragt den britiske regering på kollisionskurs med især de skotske politikere, der er for Brexit, samt de skotske fiskeriorganisationer. Begge ser nemlig gerne en såkaldt "Hard Brexit", hvor EU´s fiskefartøjer forbydes adgang til britisk farvand, så værdien af fiskeriet igen kan tilfalde skotterne.

Det er blandt andet tal i "White Paper", der viser hvor meget EU fanger i britisk farvand og omvendt. En opgørelse viste, at EU-fartøjer i 2015 fangede 683.000 tons fisk i britisk farvand, til en værdi på 484 mio. pund., 4,23 mia. kroner, mens briterne fangede 111.000 tons til en værdi på 114 mio. pund, 998 mio. kroner.

Netop de tal har fået de skotske fiskere til at logre efter flere fiskerettigheder i eget hus.

- Målet er klart – at hapse de enorme muligheder Brexit giver, lyder det fra Bertie Armstrong, der er direktør for Scottish Fishermens Federation, der også peger på, at tallene netop illustrerer, at der er muligheder for at øge indtjeningen i skotsk fiskeri. Og det er en gylden mulighed, der ikke må gå tabt i forhandlingerne.

Han bakkes op af flere medlemmer af Parlamentet, der ser regeringens ”White Paper” som et udspil, hvor fiskerettigehderne bliver handlet væk til fordel for andre områder.

”De konservative kunne have formuleret hårde krav til gavn for vores industri. I stedet er der en halvhjertet melding om en gensidig gavnlig aftale. De konservative solgte skotsk fiskeri, da vi gik ind, og nu vil de forråde os på vejen ud”, siger Eilidh Whiteford fra partiet Scottish National Party og medlem af parlamentet i London ifølge Fishingnews.

[]

Flere Nyheder