Store fangster går ud over kvaliteten

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="262"] Store enkeltfangster af torsk går ud over kvaliteten, viser norsk forskning[/caption]
23 May 2015

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="262"]Arkivofoto af torsk. Store enkeltfangster af torsk går ud over kvaliteten, viser norsk forskning[/caption]

Torsk fanget i mindre mængder af gangen kan være til gavn for fiskeindustrien, viser ny forskning fra Norge.

En undersøgelse lavet af det norske fødevareforskningsinstitut Nofima afslører, at hvis en større andel af torsk, der er blevet landet af trawlere, var ubeskadiget, kan fiskerierhvervet øge sit overskud af hundredvis af millioner hvert år. I øjeblikket er fileteringsindustrien den største taber, med et anslået tab på 13%, hvilket svarer til omkring 100 millioner NOK , baseret på eksportværdien i 2013.

- Vi må understrege, at det er yderst vanskeligt at anslå de økonomiske konsekvenser af dårlig kvalitet. Vores analyser viser imidlertid, at det er muligt at udvinde større værdi fra torsk ved at sikre, at råvaren har en konstant høj kvalitet, siger forskeren Marianne Svorken .

På trods af at myndigheder, organisationer og forskning har haft et stærkt fokus på kvalitet i de seneste år, så viser Nofimas undersøgelse , at en relativt stor andel af torskefangsterne i 2014 blev landet med reduceret kvalitet. En rapport fra december viser, at andelen af fisk med dårlig kvalitet er på samme niveau eller værre sammenlignet med fangsterne i 2004.

"Det største problem er, at fangsterne er for store, ikke hvilket type redskaber, der er anvendt.  siger Sjúrður Joensen, en af ​​de forskere, der har besøgt havne rundt om i landet for at dokumentere fiskens kvalitet.

- Hold fangsterne mindre og bevar kvaliteten, er hans råd.

Kvaliteten af ​​torsk kan nedbrydes på flere stadier, både under fangst, håndtering om bord, slagtning og afblødning, under den videre forarbejdning på land, gennem opbevaring og under transport. Forskerne opfordrer til mere omfattende forståelse og ansvar for kvalitet i hele værdikæden.

Det kræver dog mere forskning at mere præcist fastslå værditabet ved den dårligere kvalitet.

Flere Nyheder