Stort garn ødelægger gear

[caption id="attachment_14850" align="alignright" width="200"] skipper og medejer af RI 427, Jørgen Olesen, viser det store garn, der ødelagde gearet
af Claus Kirkegaard
11 nov 2016

[]

Skipper Kurt Adsersen går i disse dage og venter på, at fartøjet RI 427 Anette Helene, som han ejer sammen med skipper Jørgen Olesen, bliver sødygtig igen.

For omkring 14 dage siden var han på fiskeri efter rødspætter i Nordsøen – ganske som han og besætningen har gjort mange gange. Men denne dag skulle ikke blive som de mange andre.

- Vi sejler simpelthen ind i et garn, der ligger og flyder 50-60 sømil vest for Thyborøn, hvilket resulterer i, at gearet går i stykker. Garnet var pakket rundt om skruen, som selvfølgelig blev sværere at trække rundt. Det var ellers godt fiskevejr i modsætning til de foregående dage, så det var da træls, siger Kurt Adsersen, som i sagens natur ikke kan bevise noget, men han har dog sine anelser.

- Nu kan man jo ikke vide noget med sikkerhed, når man ikke har set, hvad der er sket. Men jeg er af den overbevisning, at det er garn, der er blevet smidt i havet med vilje. Det er noget svineri – både i forhold til naturen, men da også over for sine kollegaer, som risikerer at sejle ind i det med ødelæggende følger.

Kurt Adsersen og besætningen på RI 427 Anette Helene fik assistance af en kollega, da det viste sig, at gearet var i stykker.
- Vi blev slæbt ind til Thyborøn af RI 344 Mikkel-Louise. Det var selvfølgelig fint for os, men det er da lidt træls at ødelægge en god fiskedag for sin kollega, siger Kurt Adsersen.

Taber penge

Det ødelagte gear får Kurt Adsersen erstattet af forsikringen. Men hele historien ender alligevel med at koste en del penge.

- Det er rigtigt, at forsikringen dækker for at få repareret gearet, men der er jo en selvrisiko på en forsikring. Derudover er der tabt arbejdsfortjeneste i og med, at fartøjet kommer til at ligge i havn i Thyborøn i tre uger. Forsikringen dækker, hvis man ligger stille mere end to måneder, men det gør vi jo ikke. Så det er en dyr fornøjelse for os, siger Kurt Adsersen.

Når vi kvoten?

Han er lige nu mildt bekymret over, om de nu når at fange den tildelte kvote dels på rødspætter og dels på torsk.

- Som det ser ud nu, så er fartøjet klar onsdag eller torsdag i næste uge. Kan vi komme ud og fiske, så skal vi nok nå kvoten. Men ryger vi ind i en længere periode med dårligt vejr, så kommer det til at knibe. Og det er kvote, vi har lejet, så det er da ekstra ærgerligt, siger Kurt Adsersen, som har en appel til sine kollegaer – både danske og udenlandske.

- Jeg kan kun appellere til at man lader være med at smide garn ud på den måde. Det er mangel på respekt over for miljøet men også over for sine kollegaer, siger Kurt Adsersen.

Flere Nyheder