Strejke vender olieprisfald efter OPEC møde til stigning

[caption id="attachment_2466" align="aligncenter" width="300"] OPEC landene kunne ikke blive enige om at skære ned for oliehanerne[/caption] I janu
21 apr 2016

[caption id="attachment_2466" align="aligncenter" width="300"]Nordsoen olie OPEC landene kunne ikke blive enige om at skære ned for oliehanerne[/caption]

I januar ramte olieprisen et mangeårigt bundniveau med under 30 dollar for en tønde. Siden har den rettet sig lidt.Olien steg dog igen op til det møde som flere af verdens største olieproducerende lande afholdt sidste søndag i Doha i Qatar. På mødet skulle organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) blive enige, om at skrue ned for produktionen af olie. Landene i OPEC er hårdt ramt af de lave oliepriser, men har indtil nu haft svært ved at nå frem til en aftale, der kan begrænse udbuddet på verdensmarkedet. Det lykkes heller ikke i Doha. Derfor faldt olieprisen igen i starten af denne uge. Uenigheden blandt de store olielande om at lægge låg på udbuddet sendte olieprisen ned med fem procent.

Men nu er oliepriserne igen vendt rundt efter mandagens drop i forlængelse af det mislykkede forhandlingsmøde i Doha. De højere priser skyldes en strejke, der startede søndag i Kuwait, og som har reduceret produktionen med 1,7 mio. tønder dagligt. Kuwait er fjerdestørste olieproducent i Opec. Det er en betydelig ændring i produktionen, som bringer udbuddet af olie i bedre balance med efterspørgslen. Dermed er den negative effekt på prisen af det resultatløse Opec-møde i Doha i weekenden mindsket.

I dag den 21. april koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent 45,85 $. Det stadig milevidt fra de seneste års top på over 120 dollar, som prisen nåede op på i 2012. For fiskerne er en lav oliepris gode nyheder, da brændstof udgør en meget væsentlig del af driftsomkostningerne på de fleste fartøjer. I gennemsnit er det omkring 20 procent af de samlede driftsomkostninger.

Flere Nyheder