Svensk kontrol jagter ål med droner - se billederne

Den svenske fiskerikontrol har nu taget et nyt redskab i brug i kampen mod ulovligt ålefiskeri. Med en drone i 120 meters højde overvåger kontrollen s
19 okt 2018

Den svenske fiskerikontrol har nu taget et nyt redskab i brug i kampen mod ulovligt ålefiskeri. Med en drone i 120 meters højde overvåger kontrollen store områder på en halv time, som de ellers skulle bruge en halv dag på at undersøge med båd. Når de med dronen ser et redskab i vandet, så kan de gå tæt på redskabet for at se, om der er et mærke på, der gør redskabet lovligt, og hvis det er ulovligt, så kan de fjerne redskabet.

Det er langs kysten i Øresund ud for Skåne, at dronen i den første tid har været anvendt.

- Vi begyndte at bruge dronen i september, og vi kan allerede se, at den giver os nye muligheder i vores fiskerikontrol. Ikke mindst kan vi hurtigt søge i større vandområder, siger Martin Bjerner, chef for Østersøenheden for Fiskerikontrol i Sverige.

Det er især ulovligt ålefiskeri, de går efter. I området ved Karlskrona Skærgård i Blekinge har kontrollen fundet en række ulovlige redskaber, der er blevet beslaglagt. Og vurderingen er, at der findes flere af den slags. Så derfor går jagten nu ind på de ulovlige redskaber i svensk farvand.

Svenske ålefiskere er ligesom danske fiskere ramt af et tre måneders ålestop i perioden mellem 1. september 2018 og 31. januar 2019.

Se dronen i aktion her: 

https://youtu.be/ZqE5fZpBceU

[box type="shadow" ]Fakta om ålefiskeriet

• Ålen vandrere over lang afstand via strømme, der fører den til Europas kyster. Sandsynligvis tager det mellem ét og tre år for ålelarverne at nå de svenske kyster – og dermed også de danske. Når ålen er vokset op til blankål vandrer den på under et halvt år til Sargassohavet for at gyde og dør kort tid efter.

• I 2016 beslaglagde Havs- och Vattenmyndigheten i Sverige 15 redskaber og i 2017 var tallet 36. I 2016 blev der fundet 71 ulovlige ruser og 163 i 2017.

• Svenske erhvervsfiskere lander årligt mellem 150 og 180 tons ål fra Østersøes, mens der fanges mellem 80 og 100 tons i ferskvand.

• Sverige har haft udsætninger af glasål siden 70´erne. Tidligere var det for at støtte fiskeriet. De sidste 10 år har det handlet om at bevare og forstærke gydebestanden. [/box]

https://youtu.be/YyIJCNylhLQ

 

Flere Nyheder