Sverige bestiller nyt forskningsskib til fisketogter 

I 2011 måtte Sverige stoppe med at bruge deres daværende forskningsskib Argos efter fund af asbest, og først nu har de fået bestilt et nyt forskningss
27 jan 2017

I 2011 måtte Sverige stoppe med at bruge deres daværende forskningsskib Argos efter fund af asbest, og først nu har de fået bestilt et nyt forskningsskib på et spansk værft.

Det spanske værft, Armon, har fået en ordre på et 69 meter langt forskningsskib til Sveriges Lantbruksuniversitet. Skibet skal kunne anvendes til alle typer af marin forskning og miljøovervågning, forklares det i en pressemeddelelse.

Det nye skib vil få opgaver både i Kattegat, Skagerrak, Østersøen og Nordsøen, og det vil – når det er færdigt i 2019 – være Sveriges bidrag til de fem togter med trawling og avanceret ekkolodning efter fisk i Kattegat, Østersøen og Skagerrak, som svenskerne deltager i. Undersøgelserne skal bidrage med viden til dataindsamlingen, som senere er grundlag for bestandsvurderingen. En bestandsvurdering der munder ud i en rådgivning til TAC for året efter.

Den svenske miljømyndighed, SMHI, skal 12 gange årligt anvende skibet til togter med undersøgelse af miljøforholdende i Østersøen og Nordsøen. De undersøgelser handler bla. om tilførsel af gødning til havet og overvågning af algesituationen på havet.

Det er planen at skibets påbegyndes i 2017, og i sommeren 2018 skal det søsættes, hvorefter det kan afleveres i foråret 2019.

Det skib får en længde på 69 meter og plads en besætning på 8-15 mand afhængig af rejsen. Der vil være 28 enkeltmandskahytter, og skibet bliver fuldt udrustet med elektronisk grej til togterne både indenfor fiskeri og oceanografiske undersøgelser.

Sverige har ikke haft et forskningsskib til løsning af disse opgaver siden 2011, hvor det daværende skib, Argos, blev taget ud af drift på grund af miljømæssige forhold ombord på skibet.

 

[caption id="attachment_15214" align="aligncenter" width="690"] Det nye forskningsskib kommer til at se sådan ud, når det i 2019 afleveres af det spanske værft.[/caption]

Flere Nyheder