Svipser i varsel om skydning koster dyrt

    [caption id="attachment_14417" align="aligncenter" width="675"] Skydeområdet ved Oksbøl har også indflydelse på fiskeriet[/caption
18 sep 2016

 

 

[caption id="attachment_14417" align="aligncenter" width="675"]skaermbillede-2016-09-13-kl-14-12-17 Skydeområdet ved Oksbøl har også indflydelse på fiskeriet[/caption]

Det militære øvelsesområde ved Oksbøl betyder, at øvelsesskydninger i perioder afskærer fiskerne fra at fiske i farvandet ud for skydeområdet. Varsler om skydningerne bliver blandt andet annonceret på forsvarets hjemmeside www.forsvaret.dk, men det kan sommetider svipse.  Det oplevede hesterejekutteren RI 78 Kathrine Helt i mandags. Fartøjet, der har hjemhavn i Hvide Sande, fiskede ved Blåvand. Eller rettere ville have fisket, for anstrengelserne skulle vise sig at være forgæves.

- Vi var nede af Skallingen, hvor fiskeriet går i stå, når det bliver lyst. Da strømmen løb nord gav det noget grumset vand oppe omkring Blåvand Fyr, som er godt til hesterejer, fortæller skipper på RI 78 Kathrine Helt Ebbe Stensberg Jensen. Området ved Blåvand, hvor han ville prøve at fiske denne formiddag, har han dog ikke for sig selv.

- Vi ville gerne prøve det af og fiske i området. Inden tjekkede vi på forsvarets hjemmeside, om der var planlagt skydninger. Der var ikke opført nogle skydninger. Så vi skænkede det ikke en tanke, da vi ved otte tiden så det blinkede inde på kysten, siger Ebbe Stensberg Jensen, som straks ringede til Oksbøllejren.

- I skal da ikke til at skyde?, spurgte jeg. Jo, det skulle de da, og det kom bag på mig, for det stod der jo ikke noget om på hjemmesiden, siger Ebbe Stensberg Jensen.

Koster penge
Han ville ikke have brugt brændstof og tid på at sejle derom, hvis han havde vidst, at der skulle skydes.

Det er træls og det er ikke første gang, og det betyder, at vi bruger unødig ekstra brændstof, og at vi selvfølgelig ville have fisket et andet sted. Så det er da et irritationsmoment, som også koster os penge, siger Ebbe Stenberg Jensen, som slet ikke kom til at fiske.

- Jeg spurgte dem, hvornår skal I skyde. Det skal vi nu, lød svaret. Så det kunne ikke betale sig at fiske, og vi måtte sejle hjemad, siger Ebbe Stensberg Jensen.

God dialog
Han tjekkede hjemmesiden igen kl. 14.00, og den var nu blevet opdateret.

- Der stod nu på hjemmesiden, at der var skydning fra kl. 12.00 til 24.00. Så kunne vi godt have nået et slæb dernede, konstaterer Ebbe Stensberg Jensen, der understreger, at fiskerne normalt har en god dialog med forsvaret omkring skydningerne.

- Vi slæber ikke i området, når de skal skyde, og de er flinke til at sige det til os, hvis de stopper før tiden. Men hjemmesiden kører ikke for godt, og den stemmer ofte ikke overens, med det de siger i Lyngby Radio, og når man ringer til dem, er det noget helt tredje, siger Ebbe Stensberg Jensen, der håber, at meldingerne i fremtiden vil blive mere præcise, så han undgå ineffektivt fiskeri.

 

 

Flere Nyheder