Thisted Byråd vil skille Hanstholm Havn fra i selskab

[caption id="attachment_9933" align="aligncenter" width="620"] Hanstholm Havn arbejder fortsat på en udvidelse.[/caption] Udvidelsen af Hanstholm H
06 Jun 2015

[caption id="attachment_9933" align="aligncenter" width="620"]HANSTHOLM HAVN Hanstholm Havn arbejder fortsat på en udvidelse.[/caption]

Udvidelsen af Hanstholm Havn kræver en stor og stærk investor til at løfte projektet. Derfor er den kommunale selvstyrehavn ikke vejen frem, hvis der skal knyttes eksterne investorer til udvidelsen. Derfor har en enig kommunalbestyrelse i Thisted nu besluttet, at der skal arbejdes videre med planer om etablering af et aktieselskab, der skal eje havnen. Det selskab vil kunne få eksterne investorer, og det er en af nøglerne til udvidelsen.

Ambitionen er at udvide Hanstholm Havn betragteligt inden 2020 – eventuelt etapevis.

”Et anlægsprojekt af den kaliber vil kræve samlede investeringer for op mod to mia. kroner. Efter havnebestyrelsens vurdering kan havneudvidelsen imidlertid kun gennemføres, hvis projektet får tilført privat kapital.  Men hvis det lykkes at få private investorer på banen, kan det ikke ske gennem en kommunal selvstyrehavn. Det kan kun lade sig gøre, hvis Hanstholm Havn omdannes til et aktieselskab”, skriver havnen i en pressemeddelelse.

Hanstholm Havn savner dog stadig støtte fra staten til gennemførelsen af projektet. For ydermolerne er en vigtig del, og det kræver en investering på mellem 750 mio. kroner og op til én milliard.

”Da de nuværende ydermoler ejes af staten og vedligeholdes af staten, er det – set fra havnebestyrelsens vinkel – naturligt, at staten også bidrager i finansieringen af nye ydermoler, for at sikre optimale besejlingsforhold til de stadig større skibe, der besejler havnen”, skriver havnen i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen fortæller havnebestyrelsen, at alle muligheder holdes åbne. Med ansættelsen af en konsulent, der alene har til formål at arbejde omkring havneudvidelsen, arbejdes der på mange fronter for at skaffe kapital. Havnen peger selv på, at en oplagt mulig investor kunne være en entreprenør.

Det er også i det lys, at Hanstholm Havn har brug for et klart sigte.

”På nuværende tidspunkt i processen ved havnebestyrelsen ikke, om private investorer vil gå med i et nyt aktieselskab, Hanstholm Havn A/S, alene – eller om private investorer vil sikre sig en koncession i et givet åremål for at investere i selskabet. Derfor er det selvfølgelig af væsentlig betydning for de videre drøftelser med potentielle investorer, at de kender de basale vilkår, som kommunalbestyrelsen vil stille, hvis kommunen også vil deltage som investor i det nye aktieselskab via sit indskud af den nuværende egenkapital”, lyder det fra havnebestyrelsen.

 

 

 

 

Flere Nyheder