Tobisstop er det glade vanvid

Fødevareministeriet har valgt at stoppe for videre tobisfiskeri på Doggerbanke, der er det store fiskeområde for tobisfiskerne i Danmark. Kvoten er op
20 May 2015

Fødevareministeriet har valgt at stoppe for videre tobisfiskeri på Doggerbanke, der er det store fiskeområde for tobisfiskerne i Danmark. Kvoten er opbrugt, men Danmarks Fiskeriforening PO kalder stoppet - der sker, mens tobissæsonen er på sit højeste - for ”det glade vanvid”.

- Fødevareministeriet baserer sit stop på et rådgivningssystem, der har spillet fallit. Forenklet sagt vil biologerne have, at fiskerne fanger tobis i områder, hvor de ikke er, mens vi omvendt ikke må fange dem, dér hvor de reelt er. Det kalder jeg det glade vanvid, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen.

- Vores medlemmer er rasende over stoppet. Det er lige nu, der er fuld skrue på fiskeriet, og stoppet kommer derfor på det værst tænkelige tidspunkt. Også fordi vi mener, at den biologiske rådgivning er fuldstændig værdiløs, tilføjer han.

DFPO er lodret uenig i den bestandsvurdering, der ligger til grund for den biologiske rådgivning og den forvaltning, der sker af fiskeriet. Bestandsvurderingen stemmer ganske enkelt ikke overens med den virkelighed, som fiskerne er i – specielt på Doggerbanke.

- Vi har rekordgode fangstrater – altså hvor mange tobis fiskerne fanger hver time – og fartøjerne ligger i dagevis i havnene. Det fortæller os, at der er en kæmpestor bestand på Doggerbanke, men fordi biologernes forudsigelser og modeller siger noget andet, bliver vi tvunget til at stoppe fiskeriet nu. Det er slet ikke til at forstå, siger Svend-Erik Andersen.

Stoppet for fiskeriet på Doggerbanke betyder, at fiskerne mister en førstehåndsomsætning på omkring 250 mio. kroner, mens fiskemelsfabrikkerne i Thyborøn, Hanstholm og Skagen går glip af en milliardeksport, fordi tobisen udebliver.

- Det her rammer hårdt blandt industrifiskerne og fabrikkerne, men det koster også arbejdspladser i lokalområderne. Der er mange mennesker, der i dag i større eller mindre grad er afhængige af, at tobisfiskeriet har en vis størrelse, og det får den ikke i år, siger Svend-Erik Andersen.

Selv om fiskeriet nu er stoppet på Doggerbanke, er der fortsat en stor del af den samlede kvote tilbage. Restkvoten er på lidt mindre end 200.000 tons, men de skal – ifølge biologerne – fanges i områder, hvor fiskeriet ikke er rentabelt.

- Man vil tvinge fiskerne til at fiske tobis, hvor der ingen fisk er. Det er fuldstændig uholdbart, og det er tvingende nødvendigt, at vi nu får gjort op med den såkaldte områdeforvaltning, så vi i stedet kan fange tobis dér, hvor de reelt er, siger Svend-Erik Andersen.

 

[tabs type="horizontal"][tabs_head][tab_title]BAGGRUND[/tab_title][/tabs_head][tab]Danmarks Fiskeriforening PO har sammen med de øvrige aktører i fiskerierhvervet tidligere henvendt sig til fødevareminister Dan Jørgensen med en opfordring til at forhøje kvoten på Doggerbanke med 40.000 tons. Det afslog Dan Jørgensen i sidste uge, og dermed forbliver den danske kvote på Doggerbanke på 125.000 tons.

Den kvote - vurderer Fødevareministeriet – er nu opfisket, og derfor bliver fiskeriet stoppet fra midnat mellem onsdag og torsdag. Fiskerne må stadigvæk lande de fangster, som de får inden midnat, og det vil ske inden for den kommende uges tid. [/tab][/tabs]

 

Flere Nyheder