Torskefiskeriet stopper til april

[caption id="attachment_11463" align="aligncenter" width="1050"] Konsekvensen af aftalen for Østersøen 2016 er for John Bork med HV77, at han må søge
30 okt 2015

[caption id="attachment_11463" align="aligncenter" width="1050"]Konsekvensen af aftalen for Østersøen 2016 er for John Bork med HV77, at han må søge væk fra Lillebælt. Arkivofoto: René Dandanell. Konsekvensen af aftalen for Østersøen 2016 er for John Bork med HV77, at han må søge væk fra Lillebælt. Arkivofoto: René Dandanell.[/caption]

Havnen i Aarøsund er i fare for at miste den sidste rest af fiskeriet, hvis en ny kvoteaftale for 2016 bliver realiseret. Det betyder nemlig, at den ene af de to fartøjer, der lander torsk i vintermåneder afholdes fra at fiske i seks uger, hvor netop torskefiskeriet er på sit højeste. Problemet er nemlig, at omsætningen fra torsken er med til at holde isværk og kølecontainer på havnen i gang - så der også kan foregå et fiskeri efter rødspætter i efteråret. Men med en begrænsning i fiskeriet fra midt februar til slut marts, så vil indtægterne for havnen dø hen, og isværk og kølecontainer vil blive en underskudsforretning. Dermed er eksistensen for havnen i fare.

Der er fiskeskipper John Bork, HV 77, der udtrykker sin bekymring overfor Fiskeritidende.dk. Han tror ikke, at det er muligt at erstatte torskefiskeriet i lukkeperioden med fiskeri efter torsk i andre perioder af året.

John Bork har fisket i mange år, og han kender derfor fiskeriets rytme efter torsk i den del af Østersøen, han driver fiskeri i.

- ra den 1. januar til den 1. april fanger vi torsken. Når først torsken har smidt rogn, så kan vi ikke fange den mere. Resten af året fanger vi måske 1-2 torsk om dagen, siger han.

Tidligere var der et fiskeri efter småtorsk i sommerperioden, men det er også holdt op.

- Fra Helnæs og til Fynshav fanger vi aldrig torsk efter 1. april, siger han.

Udover fiskeriet i Østersøen driver John Bork også fiskeri i Skagerrak og Kattegat, hvor han har både kw-dage og kvote. Så konsekvensen af EU-ministrenes beslutning er, at han søger væk fra området med de konsekvenser det får for havnen. Og han er også ked af det på hans kollegaers vegne.

- De garnfiskere, der ikke kan søge væk, de får ikke muligheden for at overleve, siger John Bork.

 

 

Flere Nyheder