Torskestoppet gør ondt i de mindre fiskerihavne

Fiskeri Tidende er taget til Kerteminde for at tale med nogle af de fiskere, der har været ramt af torskestoppet i den vestlige Østersø, som i år var
29 apr 2017

Fiskeri Tidende er taget til Kerteminde for at tale med nogle af de fiskere, der har været ramt af torskestoppet i den vestlige Østersø, som i år var udvidet, så det varede fra 1. februar til 31. marts. Det er traditionelt de måneder, hvor mange fiskere i den vestlige Østersø henter en stor del af den årlige omsætning. Det har for mange fiskere betydet, at tingene har været lidt anderledes i år. Det gælder også for Søren og Henrik Clausen.

- Normalt ligger vi og fisker efter torsk i Østersøen indtil 1. april, hvorefter vi sejler i Skagerrak og fisker tobis eller jomfruhummer. Men i år blev det lidt på en anden måde. Vi har jo heldigvis et fartøj, som kan sejle i den østlige Østersø, så der lå vi med O 91 Albatros fra 15. Januar og fire uger frem og fiskede efter torsk. Derefter sejlede fartøjet til Skagerrak og fiskede efter jomfruhummer,  mens O 92 Emily fiskede torsk herhjemme under de 20 meter vand – når vejret ellers tillod det, siger Søren Clausen.

Som bekendt er det ikke kun torskestoppet i den vestlige Østersø, der har ramt fiskerne. Torskekvoten i samme farvand blev reduceret med 56 procent i år, og så kom den meget omtalte kystfiskerordning oven i hatten.

- De seneste år har de skåret i torskekvoten i den vestlige Østersø, og den fik et ordentlig hak nedad i år. Sammen med lukkeperioden og kystfiskerordningen er det altså ved at slå fiskeriet ihjel hernede. Og det er jo ikke kun os fiskere, der kommer til at mærke det. Havnen her i Kerteminde bliver også ramt, siger Søren Clausen.

Med kun ganske få aktive erhvervsfiskere tilbage i Kerteminde, rammer det bredt, når fiskerne ikke får mulighed for at levere varen.

- Fiskerne har mistet de bedste måneder, hvilket isværket godt kan mærke. Og de kan jo ikke se frem til kompensation. Hvis isværket ryger, så er det også et farvel til kølerummet. Vi er helvedes sårbare, når de tager de bedste måneder fra os. Det er de måneder, vi opbygger økonomisk kapacitet til resten af året. Og det gælder sådan set både for fiskere og følgeerhvervene på havnen, siger Søren Clausen.

Læs mere i Fiskeri Tidende uge 17 - 2017.

Flere Nyheder