Tungefiskerne har stor fremgang

[caption id="attachment_8556" align="aligncenter" width="640"] Tungerne har givet fiskerne større indtægter i år[/caption] Tungen er en af de bedst
01 jul 2017

[]

Tungen er en af de bedste og mest eksklusive spisefisk, som de dansk fiskere kan levere fra de danske farvande. Og fiskefeinschmeckere kan glæde sig over, at fiskerne i år har en større tungekvote at fiske på og samtidig har udnyttet den til at fange flere tunger. Det viser tal Fiskeri Tidende har trukket fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens landingsregister.

I årets første fem måneder har de danske tungefiskere landet 524 tons. Det er 28 procent mere end samme periode sidste år, hvor de danske fiskere landede 408 tons. Med en gennemsnitlig kilopris i årets første fem måneder på 78,71 kroner kan så mange flere af de eftertragtede tunger på land naturligvis også ses i fiskernes regnskaber. De kan i år notere sig en fremgang i bruttoomsætningen på 23 procent sammenlignet med sidste år. Den 31. maj i år lød den samlede bruttoomsætning for tunger på 41,2 mio. kroner. Samme periode sidste år lød den på 33,7 mio. kroner. Det er dog ikke i alle farvande, at fiskerne kan notere sig lige stor fremgang. Kattegat står kun for omkring 10 procent af tungeomsætningen, men for mange af de små fartøjer, er tungerne en vigtig indtægtskilde. Her har man i år landet 54 tons mod 47 tons sidste år. Det har i årets første fem måneder givet en beskeden omsætningsfremgang for tungefiskerne i Kattegat på bare en procent, og altså langt under den fremgang tungefiskerne kan fremvise på landsplan. Det rokker dog ikke ved, at selvom de 3,8 mio. kroner som tungerne har indbragt i Kattegat i årets første fem måneder, ikke fylder meget i det store samlede regnskab, så er det en vigtig indtægt for de lokale fiskere.

Høj kilopris
Det er ikke overraskende Nordsøen, der trækker det store læs, når det gælder tungerne. Herfra lyder bruttoomsætningen pr. den 31. maj på 28,3 mio. kroner. Det er 18 procent højere end samme tidspunkt sidste år, hvor omsætningen lød på 23,9 mio. kroner. Størst fremgang for tungerne finder man dog i Skagerrak. Her lød omsætningen i 2016 på 3,7 mio. kroner efter fem måneder. I år er den ikke mindre end 122 procent højere med 8,2 mio. kroner. Der er også tungerne fra Skagerrak, som trækker de højeste priser. I år har den gennemsnitlige kilopris i Skagerrak ligget på 92,73 kroner. Med den kilopris er det ikke sært, at tungen er tungen er et eftertragtet bytte for fiskerne. Knap så høj har prisen totalt set været for alle farvande. Men dog stadig så høj, at tungen er meget skattet at få i nettet. For alle farvande har den gennemsnitlige kilopris været 78,71 kroner. Det er lidt mindre end på samme tidspunkt sidste år, hvor den lød på 82,44.

 

 

Flere Nyheder