Tungekvoten risikerer ikke at blive fisket op

Tungefiskerne i Kattegat og Skagerrak er fanget i noget af et paradoks. De har oplevet markante reduktioner på kvoten igennem de seneste år, men samti
19 okt 2015

Tungefiskerne i Kattegat og Skagerrak er fanget i noget af et paradoks. De har oplevet markante reduktioner på kvoten igennem de seneste år, men samtidig er det et faktum, at en stor del af den reducerede kvote endnu ikke er fanget for i år. Sagt med andre ord: Der er færre tunger at fange rent kvotemæssigt, men en stor del af kvoten er endnu ikke fanget.

Ifølge formanden for Udvalget for Kystnært Fiskeri under Danmarks Fiskeriforening PO, Per Skødt Hansen, skyldes det, at fiskerne generelt har opbrugt deres egne kvoter, men at det er for dyrt for dem at skulle leje sig til yderligere kvote på tunger.

- De rene tungefiskere kan ikke få økonomi i det. I øjeblikket er lejeprisen typisk mellem 20 og 30 kroner kiloet, og hvis man kun får 50 kroner kiloet for fangsten, så hænger det ikke sammen, siger Per Skødt Hansen.

For lille fangst

Han peger også på, at når man på nuværende tidspunkt fx kun har fanget lidt over halvdelen af kvoten i Skagerrak, så bliver det svært at nå helt i bund med kvoten. Ikke mindst fordi den resterende del af året typisk ikke er ”tunge-vejr” – det er mere noget, der hører foråret til.

- Der vil selvfølgelig blive fisket mange tunger resten af året, men det ustadige vejr, der må regnes med resten af året, giver en meget stor ustabilitet i, hvor mange dage de mindre både kommer ud. Det havde været mere sikkert at fange dem i maj eller juni, siger konstaterer Per Skødt Hansen.

[toggle title="Tungefiskeriet" state="open" ]Sidste år blev der landet 80,5 procent af den samlede tungekvote fra Skagerrak, Kattegat og Østersøen. I år er der foreløbig landet 54,1 procent af den samlede tungekvote i de tilsvarende farvande. Der er ganske vist fortsat nogle måneder til at ”indhente” det minus, der er i forhold til sidste år, men det bliver svært at nå.

Fx er der de seneste uger stort set ikke landet tunger fra nogle af de tre farvande. For ugerne 39 til og med 41 – altså de foregående tre uger – er der i alt landet 7 ton ud af en foreløbig samlet landingsmængde på 115 ton. [/toggle]

Flere Nyheder