Vi lader jer ikke hænge til tørre

[caption id="attachment_14727" align="aligncenter" width="620"] Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen var med på et videolink fra Christiansbo
25 okt 2016

[caption id="attachment_14727" align="aligncenter" width="620"]billede-14-10-2016-13-59-18 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen var med på et videolink fra Christiansborg, da østersøfiskerne mødtes hos DFPO i Taulov[/caption]

På mødet for Østersøfiskerne sidste fredag i Taulov var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen med på et link fra ministeriet i København. Han havde ikke mange konkrete løfter med til fiskerne, men en ting lovede ministeren dog.

- Regeringen lader jer ikke hænge til tørre. Vi er optaget af sikre de bedste vilkår for jer, men jeg kan ikke love jer guld og grønne skove, men i det omfang vi kan kompensere jer indenfor reglerne, så gør vi det. Men jeg kan ikke love noget her og nu, sagde Esben Lunde Larsen til de mange fremmødte fiskerne via linket.

Ikke enighed
Ministeren gav også en status på forhandlingsforløbet om fiskerimulighederne i Østersøen i 2017. Forhandlinger som havde været meget vanskelige.

- Da vi kom til forhandlingerne, var det med baggrund i, at der ikke var enighed i Baltfish-gruppen. Tyskerne, som havde formandskabet, havde en kompromismodel med en reduktion på 40 procent i den vestlige Østersø og omkring 27 procent i den østlige Østersø. Det ville svenskerne ikke være med på, og der er kun en der bærer ansvaret for det her, og det er svenskerne, sagde Esben Lunde Larsen, der fastslog, at de danske positioner blev gjort meget klart i forhold til kommissionens opfattelse af faldet torskekvoten.

Vi gjorde også rigtig meget ud af at udtrykke skepsis overfor, at kommissionen ikke lagde mere vægt på de socioøkonomiske forhold, sagde Esben Lunde Larsen.

Svensk blokade
Under forhandlingerne måtte den danske minister konstatere, at Danmark kunne glemme alt om den 20 procents reduktion i den vestlige Østersø, som var foreslået af DFPO. Tyskerne kunne også glemme deres kompromisforslag på 40 procent.

- Derfor sneg reduktionen sig op og bevægede sig omkring de 50 procent. Der skulle meget til for at få kommissionen og Svenskerne til at afvige den biologiske rådgivning på 88 procent, og vi sagde derfor at vi kunne acceptere de 55 procent, sagde Esben Lund Larsen, der dog påpegede, at det var afgørende for Danmark at opretholde muligheden for danske fiskere at fiske i lukkeperioden med fartøjer under 15 meter indenfor 20 meters dybde.

- Det blokerede svenskerne for til sidste sekund, hvor de til sidst accepterede det. Derfor har jeg tilladt mig at kalde det en halv sejr, fordi det lykkedes os at flytte det forfærdelige udgangspunkt til noget lidt mindre forfærdeligt. Det er en sejr rent forhandlingsmæssigt, men det er jo ikke en sejr for de fiskere, som bliver hårdt ramt af det her, sagde Esben Lund Larsen. Efter forhandlingsresultatet vil regeringen tage stilling til de konsekvenser det har, og hvorvidt man vil acceptere konsekvenserne.

 

Flere Nyheder