Vi venter stadig på en aftale om Brexit

Der er stadig et stykke vej til en ”hård-Brexit” er undveget, lyder vurderingen fra flere iagttagere af EUu´s forhandlinger omkring Storbritanniens ud
19 okt 2018

Der er stadig et stykke vej til en ”hård-Brexit” er undveget, lyder vurderingen fra flere iagttagere af EUu´s forhandlinger omkring Storbritanniens udtræden af EU-samarbejdet. Midt  i denne uge var der topmøde med deltagelse af de 27 tilbageværende EU-landes statsledere og den britiske premierminister Theresa May.

Konklusionen efter mødet var, at der endnu er et stykke vej til en aftale. Det er spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland, der er det helt store problem. Med et EU-medlemsskab har grænsen mellem de to lande været flydende, men med udmeldelsen af EU bliver grænsen pludselig til en såkaldt ”ydre grænse” for et EU-land, og hvordan det håndteres skaber problemerne.

I bund og grund er en stor del af aftalen forhandlet på plads. Op mod 90 procent er på plads forlyder det. Herunder ligger også aftalen om, at fiskeriområdet fortsætter uændret frem til udgangen af 2020. Det betyder, at der er mere tid til at få en ny aftale på plads. Men det kræver en at den såkaldte overgangsaftale bliver godkendt af begge.

Selvom EU og UK gik fra hinanden uden en aftale forleden, så er den europæiske forhandler for Brexit, Michel Barnier, ikke parat til at give op. På twitter lød hans melding således, at han var klar til at genoptage forhanlingerne med Storbritannien om en aftale på baggrund af artikel 50 i Lissabon-traktaten. Artikel 50 er den bestemmelse, der gjorde det muligt at forlade EU, og som briterne nu har anvendt.

Også den danske statsminister bevarer optimismen.

”Der er ikke noget alternativ til ikke at være positiv”. lød det fra den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen efter forhandlingerne om Brexit.

Flere Nyheder