Voksne kan også blive fiskere

[caption id="attachment_17661" align="alignright" width="316"] Morten Jensen er en af de første voksenlærlinge. Han er 28 år, og er glad for, at han a
af Line Dalgaard Jensen
23 maj 2018

[]

Er du over 25 år? Og drømmer ud om det Blå Bevis? Så er det bare med at henvende sig på Fiskeriskolen, hvor voksenlærlinge nu har fået bedre muligheder for at tage uddannelsen til erhvervsfisker.

Tidligere har man skulle være under 25 år for at komme ind på uddannelsen, men Danmarks Fiskeriforening PO og Fagforbundet 3F har indgået en aftale om voksenlærlinge. Første spadestik til ordningen blev taget år tilbage, 1. marts 2017 var aftalen officiel, og nu er uddannelsesaftale, kontrakter og beviser på plads.

- Det er blevet en rigtig god aftale, som forhåbentlig kan få flere til at tage uddannelsen. Både dem, der i dag arbejder ufaglært på havet, og nye, som gerne vil ind i fiskeriet, siger direktør Niels Wichmann, Danmarks Fiskeriforening PO.

Voksenlærlingene kan blandt andet se frem til løn under skoleperioden. Danmarks Fiskeriforening POs lærlingekasse aflønner voksenlærlingen med 6179 kr. om ugen. I praktikken er voksenlærlingen en del af mandskabet og skal aflønnes på linje med det øvrige mandskab.

- På den måde undgår vi at have voksne til at gå som løntrykkere. Vi har gode overenskomstmæssige forhold for fiskerne, så det skal der selvfølgelig også være for eleverne, siger Karsten Kristensen fra 3F.

Elever under 25 år får elevløn under både skoleperioder og praktikker Første år får de ca. 11.500 kr. om måneden, og det 2. år får de ca. 14.500 kr. om måneden. Løn og kontrakt er aftalt med Danmarksfiskeri Fiskeriforening, mens voksenlærlingen indgår en aftale med både praktiksted og Danmarks Fiskeriforening. Derudover kan voksenlærlingen få merit for op til 12 måneders sejltid. For at få det Blå Bevis skal man have haft 18 måneders sejltid, hvoraf seks måneder skal være i praktik.

 

Flere Nyheder