Brexit: EU stævner Storbritannien

Ny lov der blev fremlagt i det britiske Underhus vil bryde med aftalen mellem EU og UK. Derfor stævner EU nu Storbritannien
af Claus Kirkegaard
02 okt 2020

EU-Kommissionen åbner en sag mod Storbritannien ved EU-Domstolen, efter Underhuset tirsdag stemte om en ny lov om et nyt indre marked, som bryder med traktaten om vilkårene for briternes exit fra EU, som parterne indgik sidste år. Det skriver Altinget.dk

- Lovforslaget er i sig selv et brud på den loyalitetsforpligtelse som ligger i udtrædelsesaftalen, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Hun giver briterne en måned til at reagere, inden EU-Kommissionen vil tage det næste skridt i den retlige proces.

Det nordirske problem
Det er den særlige situation i Nordirland, som får briterne til at gribe til lovbrud. For at undgå at skulle lægge en hård grænse på tværs af den irske ø, blev briterne og EU-siden sidste år enige om at lade nordirerne forblive under EU’s toldregler og i store dele af det indre marked. I stedet blev parterne enige om at lade toldgrænsen løbe ned gennem Det Irske Hav med de kontroller og administrative byrder til følge, der skal foregå ved EU’s ydre grænse.

Det er de byrder, som briterne nu gør oprør mod, ved blandt andet at give sig selv retten til at fjerne krav om eksporterklæringer på varer, der bevæger sig mellem Nordirland og Storbritannien, og til at se bort fra krav om EU-godkendelse af statsstøtte, der kan påvirke virksomheder i Nordirland.

Støtte fra Danmark
Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) støtter i et tweet EU-Kommissionen:

"En aftale er en aftale. Gælder også for lande - og #Brexit.
Derfor fuld opbakning til EU-KOM herfra.

Danmark og EU ønsker en god, fair aftale med Storbritannien. Hvor ret og pligt følges ad, og vi kan stole på, begge parter lever op til deres ord", skriver udenrigsministeren.

Læs mere om:

Flere Nyheder