Brexit: Trods uenigheder er det muligt med en aftale

EU og Storbritannien er langtfra enige om, hvordan en aftale om deres fremtidige forhold skal se ud
af Claus Kirkegaard
06 mar 2020

EU's chefforhandler, Michel Barnier, understreger efter første forhandlingsrunde mellem EU og Storbritannien, at der er store forskelligheder, der skal forhandles på plads, før der kan landes en aftale.

Men han tror stadig på, at det er muligt at nå en aftale med Storbritannien, skriver Avisen.dk

- Der er nogle seriøse forskelle, hvilket nok også er naturligt, når vi er i første forhandlingsrunde. Men jeg tror, en aftale er mulig på trods af forskellighederne, siger Barnier.

Det er især diskussionen om EU-adgang til britiske farvande, som er et af de vanskeligste områder at enes om.

Her ønsker Storbritannien  årlige forhandlinger med EU om adgangen til at fiske i britiske og europæiske farvande, mens EU ønsker at have en generel aftale.

Storbritannien har flere gange henvist til, at EU på årlig basis forhandler med Norge om en aftale om adgang til norske farvande.

Men det er ikke samme omstændigheder mellem EU og Storbritannien, mener Barnier.

- Som tidligere fiskeriminister kan jeg sige, at det ikke er praktisk at forhandle fiskeriaftaler på årlig basis. Jeg har stor respekt for fiskerne, og de har brug for forudsigelighed. Det, vi kan gøre med Norge for fem arter, kan ikke lade sig gøre med Storbritannien, hvor der er mere end hundrede arter. Derfor vil det fortsat være et krav for os, at det er en del af en handelsaftale, siger Barnier.

Mandag startede de første forhandlinger mellem parterne, og næste forhandlingsrunde vil finde sted i London 18. marts.

Læs mere om:

Flere Nyheder