Briterne accepterer ikke EU's krav om fiskeriaftale

Brexit-forhandlingerne mellem EU og Storbritannien risikerer at bryde sammen nærmest inden de er kommet i gang
af Claus Kirkegaard
05 maj 2020

Forhandlingerne mellem EU og Storbritannien er efter en Corona-pause nu igen kommet i gang.

Men briterne siger nu klart fra over for tre af EU's nøglekrav. Hvis ikke EU ændrer i teksten omkring en fælles fiskeriaftale, en aftale om fælles konkurrenceregler samt EU-Domstolens indflydelse på aftalens indhold, risikerer forhandlingerne at bryde sammen, inden det aftalte topmøde mellem EU og Storbritannien i juni måned, skriver netmediet medwatch.dk.

Den engelske avis Financial Times har talt med højtstående embedsmænd, som peger på, at EU skal droppe kravet om en fælles fiskeriaftale, hvis der skal komme en aftale i hus.

Briterne ønsker nemlig selv at kunne fastsætte fiskekvoterne år for år

- Det er ikke en forhandlingsposition - det er, hvad en uafhængig stat er. Det er fundamentalt, siger en britisk embedsmand til Financial Times.

En fælles fiskeriaftale har været en dansk prioritet, siden Brexit blev en realitet, og EU har krævet, at man får en fiskeriaftale på plads, så danske og andre europæiske fiskere får et overblik over, hvordan adgangen til britisk farvand bliver fremadrettet.

Fiskeriaftalen har da også afspejlet sig i EU-Kommissionens forhandlingsmandat, hvor en aftale om fiskeri er tæt knyttet sammen med udsigten til en frihandelsaftale på andre områder.

EU har undervejs i forhandlingerne insisteret på, at netop fiskeri og lige konkurrencevilkår er grundvilkår for, at der kan komme en frihandelsaftale på plads mellem EU og Storbritannien.

Det ser altså ud til, at parterne er langt fra hinanden, og der er dermed risiko for, at forhandlingerne bryder sammen, inden det planlagte topmøde i juni.

Læs mere om:

Flere Nyheder