Briterne forlader EU!

Så er det nu det sker! Tre et halvt år efter afstemningen forlader briterne nu EU.
af Claus Kirkegaard
31 jan 2020

Så sker det! Når dagen i dag - fredag den 31. januar 2020 - er overstået, forlader Storbritannien EU.

I første omgang får det ikke betydning for dansk fiskeri, da der er lavet en aftale mellem EU og Storbritannien for resten af 2020.

- Vi er sikret en aftale for 2020, hvor vi kan fiske i britisk farvand, som vi plejer. Men vi har ingen aftale på plads endnu for de efterfølgende år. Der ligger dog en køreplan for en fremtidig fiskeriaftale med Storbritannien. Den betyder i princippet, at en aftale skal være på plads inden sommerferien, forklarer Kenn Skau Fischer, administrerende direktør i Danmarks Fiskeriforening. 

Det er derfor alt afgørende, at de kommende forhandlinger kommer godt fra start. 

- Jeg håber derfor, at alle involverede har fået ladet batterierne op, når 2. halvleg af forhandlingerne mellem Storbritannien og EU begynder. Her skal man nemlig have de fremtidige forhold parterne imellem på plads, siger Kenn Skau Fischer.

For det har stor betydning for dansk fiskeri, at der fortsat er åbent for adgang til britisk farvand. 

- 40 procent af danske fiskeres fangster og 30 procent af værdierne fanges i britisk farvand. Hvis der på længere sigt lukkes for adgangen til britisk farvand, eller dele af britisk farvand, rammer det dansk fiskeri økonomisk hårdt. Det skubber nogle fiskere over i andre fiskerier og andre farvande og sætter dermed yderligere pres på andre farvande. Så det har stor betydning for hele dansk fiskeri, siger Kenn Skau Fischer.

 

Læs mere om:

Flere Nyheder