EU-Parlamentet vil ikke sparke naturgenopretningsforslag til hjørne

Selvom både landbrugsudvalget og fiskeriudvalget sagde nej til EU’s forslag til naturgenopretning, så holder parlamentet fast
af Line Dalgaard Jensen
12 jul 2023

EU-Parlamentet holder fast i EU-Kommissionens forslag til naturgenopretning.

Det står klart efter en afstemning i parlamentet. Her stemte 312 for at forkaste forslaget, mens 324 medlemmer ville beholde det. 12 undlod at stemme. Så der var tale om meget tæt løb.

Det var ellers ønsket fra både EU’s landbrugsudvalg og fiskeriudvalg, at forslaget skulle lægges i graven.

Også landbrug, skovbrug og fiskeri rundt om i EU har råbt vagt i gevær. Bl.a. den europæiske brancheorganisation European Association of Fish Producers Organisation (EAPO), som Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation er medlemmer af.

Hverken politikere eller erhvervene er modstandere af naturgenopretning, men de mener, at forsalget fra EU-Kommissionen går for vidt.  EU-Kommissionen vil indføre strengere krav til fødevareproduktion på land og til havs, og det kan få store konsekvenser for fiskeriet og landbruget. Strammere regler vil bl.a. lukke flere fiskepladser. EU-Kommissionens konsekvensanalyse nedtoner dog disse effekter og lovpriser i stedet på urealistiskvis mulighederne.

På trods af det var et flertal i Europa-Parlamentet ikke villige til at forkaste forslaget.

Nu venter der flere lange og svære forhandlinger, før forslaget om naturgenopretning bliver en del af trilogforhandlingerne.

Læs mere om:

EU

Flere Nyheder