EUs kystsamfund står sammen i Brexit

I en fælles erklæring opfordrer kystsamfund, kommuner og fiskere fra hele EU Kommissionen, Rådet og Parlamentet til fortsat at støtte fiskerne
af Line Dalgaard Jensen
26 okt 2020

På tværs af EU står kystsamfund, kommuner og fiskere sammen, nu her hvor forhandlingerne mellem EU og Storbritannien snerper til. I en fælles erklæring har 70 forskellige aktører fra syv EU-lande, heriblandt Danmark, skrevet under på en erklæring, hvor de opfordrer EU til at kæmpe for deres fiskere i Brexit-forhandlingerne. 

I 2017 lavede de også en erklæring om dette, og det er altså en fornyet støtte, som de nu har skrevet under på, for at sikre, at fiskeri fortsat er øverst på dagsordenen. For kystsamfundene og utallige EU-borgere er fiskeri yderst vigtigt.  Det er kernen i de sociale, kulturelle, følelsesmæssige og økonomiske strukturer i hundredvis af havne, samfund og værdikæder i EU. 

Borgmestrene, rådmændene og de regionale regeringer opfordrer EU's chefforhandler Michel Barnier til fortsat at beskytte europæiske fiskere og arbejde hen imod en Brexit-aftale, der gør retfærdighed gældende for europæiske fiskere, deres samfund og de mennesker, der er afhængige af dem.

 

Fra Danmark til Spanien

I Danmark har i alt 16 kommuner bakket op om erklæringen – især i det nord- og vestjyske, men sådan set også i Bælterne, Bornholm og på Sjælland. Sammen har de også sendt et bekymringsbrev til fiskeriminister Mogens Jensen.

Af andre lande kan bl.a. Spanien og Belgien nævnes. Her lyder det:

- I dag sender vi et stærkt signal til Michel Barnier om, at europæiske kystsamfund i Galicien og andre steder står bag deres fiskere, hvis aktivitet har formet vores havne og byer i århundreder. Det er også deres fremtid, som EU skal beskytte i disse Brexit-forhandlinger, siger Alberto Núñez Feijóo, President of the Galician Regional Government, Spanien, og Bart Naeyaert fra Belgien supplerer:

- Selv i et land med kun 67 kilometer kystlinje har vi en livlig fiskeritradition og har fisket tæt på Storbritannien i århundreder.

 

En stor tak

Danmarks Fiskeriforening er selvfølgelig også glad og taknemlig for den store støtte fra de danske kommuner såvel som resten af de regioner, kommuner og lokalsamfund, der har sluttet op om erklæringen.

Fra EUFA, som er en europæisk alliance af fiskeriforeninger fra de lande, der bliver hårdest ramt af Brexit, lyder der også en stor tak.

- De europæiske fiskere er virkelig taknemmelige for den støtte, vi modtager i dag fra vores hjembyer og regioner. Det demonstrerer imponerende, hvad der er på spil her, siger EUFA-formand Gerard van Balsfoort.

Læs mere om:

Flere Nyheder