Færøske partier splittet over russisk aftale

Den særlige fiskeriaftale mellem Færøerne og Rusland skaber politisk debat

Færøerne og Rusland har siden engang i 1970’erne haft en aftale, der giver tilladelse til at nationerne må fiske i hinandens farvand.

Efter de, russiske invasion af Ukraine tidligere i år, stoppede Færøerne med at eksportere fisk til Rusland. Det var en aftale, der udgjorde 25 procent af landets samlede eksport. Det var ikke politikerne, men virksomhederne selv, der opsagde eksportaftalerne med Rusland.

Men den anden del af aftalen, hvor nationerne er sikret uhindret adgang til at fiske i hinanden farvande – den er stadig gældende. Det er derfor at man stadig kan se de store russiske skibe i de færørske havne. Det skriver TV2.

Nu ser det til gengæld ud til, at den unikke fiskeriaftale er til debat i forbindelse med valgkampen. For oppositionspartierne til den færøske regering ønsker at aftalen skal ophæves, da det for færingerne ikke kun et spørgsmål om fisk, men også om sikkerhedspolitik. Det siger Heini í Skorini, der er forsker i international politik ved Færøernes Universitet til TV2.

Forskeren forklarer, at en ophævelse af samtalen med russerne ikke vil have mærkbare konsekvenser for Færøerne samlet set, men at nogle rederier vil få det hårdt. Dette skyldes at de har satset på at fiske i russisk farvand.  

Bøgsted: CO2-afgift på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Kristian Bøgsted havde onsdag skatteministeren i folketingssalen, fordi han mener, at en CO2-afgiften på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Bøgsted: CO2-afgift på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Kristian Bøgsted havde onsdag skatteministeren i folketingssalen, fordi han mener, at en CO2-afgiften på fiskeriet...