Forsker efterlyser: Klarere grænser for brug af lusemidler

Lusemidler i norsk lakseopdræt har en effekt på miljøet og især på krebsdyr. Men hvor meget eller hvor lidt er acceptabelt, spørger norsk forsker
af Claus Kirkegaard
10 sep 2019

Fiskeri Tidende har tidligere skrevet om brugen af lusemidler i norske laksebrug og lusemidlernes påvirkning på rejer.

På trods af, at brugen af lusemidler i opdrætsindustrien i Norge er for nedadgående, er brugen af lusemidlet Deltametrin fortsat udbredt. Det er et middel, der blandt andet er forbudt i Canada, da forskning har påvist stor dødelig blandt hummere og krebsdyr ved brug af Deltametrin, skriver Fiskarbladet.no.

På det årlige møde i Fiskarlaget Nord den 9. september blev der efterlyst mere viden om påvirkningen af ​​miljøet i havet ved brug af forskellige lusemidler.

Negative miljøeffekter
I en præsentation, som forskeren Marianne Frantzen holdt på årsmødet, påpegede hun, at der i dag ikke er klare kriterier for konsekvenserne af - og den acceptable udledning fra - opdrætsanlæg i en fjord.

- Er det en død reje, ti døde, en procent af bestanden eller ti?, spurgte hun.

Hun stillede også spørgsmålstegn ved, om nogle arter skulle betragtes som vigtigere end andre og nogle områder vigtigere end andre.

Frantzen påpegede, at undersøgelser har påvist øget dødelighed for rejer og alger i fjordområder, hvor lusemidler er blevet anvendt.

”Men resultaterne siger ikke, hvilken andel af en bestand der påvirkes,” sagde hun.

 

Læs mere om:

Flere Nyheder