Global aftale om plastforurening

FN-landene er nået til enighed om en global aftale om at bekæmpe plastforurening
af Claus Kirkegaard
02 mar 2022

Nu skal der for alvor sættes ind over for plastforurening til vands og til lands.

FN-landene har i dag vedtaget, at der skal laves en bindende global aftale om at bekæmpe plastikforurening. En aftale, som Danmark sammen med EU og de nordiske lande har skubbet på for længe. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Der er massevis af eksempler på forureningskilder, der udgør et af de største globale miljøproblemer i vor tid.

Flasker og sugerør, der flyder på strandene. Plastikposer, der driver rundt mellem bølgerne i havet. Små stykker affald, som ender i maverne på fugle. Og mikroplast, som optages i de fisk, vi spiser til aftensmad.  

Det anslås, at dobbelt så meget plastik vil være akkumuleret på planeten i 2030.

I FN-forhandlingerne, der foregår i denne uge i Nairobi i Kenya i forbindelse med topmødet på FN's Miljøforsamling UNEA 5.2, har plastikforurening været et hovedtema.

Og onsdag har miljøminister Lea Wermelin sammen med de andre FN-miljøministre igangsat arbejdet med en bindende global aftale for plastikforurening, der skal have mål, som samtlige medlemslande skal gennemføre.

- Plastikforurening er en af ​​de største miljømæssige udfordringer, vi står ovenfor som internationalt samfund. Fra dybhavet til Mt. Everest er der i dag plastik – og den forurening skal stoppe nu. Derfor har vi fra dansk side kæmpet for at få plastikforurening på FN-dagsordenen. Det er et historisk skridt for vores natur og miljø, at vi i dag er lykkedes med at blive enige i FNs miljøforsamling om, at vi skal have en bindende global aftale, der skal stoppe plastikforureningen af ​​verdenshavene, siger miljøminister Lea Wermelin ifølge pressemeddelelsen.

 

En bindende aftale

Medlemslandene er således nået frem til at vedtage en resolution, som forpligter FN til at eliminere udledningen af plastaffald og mikroplast fra affaldskilder til lands og til vands.  Første skridt bliver at nedsætte en forhandlingskomité, der skal udforme den globale aftale, som skal have fokus på alle aspekter af plastikproduktionen.

- For Danmark og EU har det været helt afgørende, at det bliver en bindende aftale, som forpligter alle lande til at stoppe plastikforureningen. Og at forhandlingerne om den globale aftale starter hurtigst muligt. Begge dele er jeg glad for, at vi er lykkedes med at skabe enighed om på tværs af alle verdens lande. Vi får en bindende aftale, og det kommer til at ske allerede i 2024. I alt for mange år har vores plastikforbrug fået lov til at køre af sporet, og nu er det tid til handling, siger Lea Wermelin.

 

 

Læs mere om:

Flere Nyheder