Havet kan være løsningen på fremtidens fødevareforsyninger

Idag stammer ca. 2 % af vores mad fra havet. Men faktisk gemmer der sig et stort uudnyttet potentiale i havene.

Forudsat at vi forvalter havets ressourcer korrekt, kan der hentes meget mere føde ind fra havet.
Faktisk vil en sund forvaltning af havet betyde, at vi kan hente helt op til 6 gange så meget af vores føde fra havet. Det viser en ny rapport der i går blev præsenteret på FNs konference om bæredygtigt fiskeri i Rom. 

Rapporten er udarbejdet for Havpanelet, en organisation der har til formål at sikre bæredygtige økosystemer i verdens have. Panelet ledes af den norske statsminister i samarbejde med Palaus præsident Thomas Sang Remengesau. Panelet består af 14 stats og regeringschefer fra kystlande, herunder Norge, Australien, Chile, Fiji, Mexico, Ghana, Indonesien, Jamaica, Japan, Namibia, Palau og Portugal.
Du kan læse mere om panelets arbejde på: oceanpanel.org.

Den fremlagte rapport er den første rapport, ud af en serie på 16 ekspertrapporter, der alle skal italesætte en bæredygtig forvaltning af havets ressourcer. Konklussionen i den første rapport glæder Norges Statsminister Erna Solberg:

– Det er enormt positivt at læse, at såfremt vi formår at forvalte de ressourcer der gemmer sig i havene fornuftigt, er der et stort uudnyttet potentiale at hente i verdenshavene, udtalte Erna Solberg om rapportens indhold. Hun uddyber at en bæredygtig brug af havets ressourcer er enormt vigtig for at sikre arbejdsplader og virksomheder i Norge fremadrettet.

Større fokus på globale forvaltningsplaner

Tilstede under konferencen i Rom var også den norske fiskeriminister Harald Tom Nesvik. Han håber at rapportens konklusioner, vil medvirke til større fokus på gennemarbejdede forvaltningsplaner globalt.

– Jeg håber at rapporten og havpanelets arbejde vil bidrage til en øget forståelse af vigtigheden for, at vi udarbejder en fornuftig forvaltningsplan af havene, således at vi kan sikre mad nok til den voksende befolkning, udtalte fiskeriminister Harald Tom Nesvik, der også understreger, at når det handler om bæredygtighed, er det vigtigt at forstå, at der skal satses på langsigtede løsninger.

– Norge er i dag én af de førende nationer, når vi taler om en bæredygtig fiskeriforvaltning. Men vores førende position, er ikke kommet af sig selv. For år tilbage var de norske fiskebestande under stærkt pres som følge af ulovligt og ureguleret fiskeri. Det har betydet, at vi har udviklet systemer baseret på forskning og praktiske løsninger. Og disse reguleringssystemer er idag én af de primære årsager til, at Norge kan opretholde sin position, som én af verdens førende nationer inden for fiskeeksport, konkluderede Harald Tom Nesvik.